Nincs vége az őrületnek: Megdöbbentő dolgot jelentettek be Lázárék, felkészülhet Magyarország

Mi lesz ebből?

Beszámoltunk arról, hogy az Orbán-kormány legújabb terve szerint az állami tulajdonban lévő kastélyokat, kúriákat a jövőben ingyenesen tulajdonba, vagy vagyonkezelésbe adhatnák „az ingatlanok további fejlesztése és fenntartása céljából”.

Lázár János építési és közlekedési miniszter a minap a közölte, hogy a keszthelyi Fenékpuszta majorság mintegy 3 milliárd forintos felújításával lezárult a Nemzeti kastély- és várprogram, a kormány pedig a következő napokban olyan előterjesztésről tárgyal, amelyben

3 részre bontanák a történelmi épületegyüttesek hasznosítását.

Ahogy a Fenékpuszta majorság fejlesztésének átadásán mondta:

a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-re bíznák az épületegyüttesek egy részét,

amelyek későbbi hasznosítása az MNV Zrt. feladata lenne.

Az épületek egy másik részét az állam szeretné továbbra is működtetni a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezetésével, szervezésével – tette hozzá.

Ebbe a kategóriába tartozik a keszthelyi Festetics-kastély és a Fenékpuszta majorság, valamint a nagycenki Széchenyi-kastély, a geszti Tisza-kastély – amelyet jövő év májusában adnak át – és a fertődi Esterházy-kastély. Ezek az épületegyüttesek a nemzeti örökség és a magyar történelem szempontjából kiemelt jelentőségűek: a történelmi szerepük vagy az építészeti minőségük miatt – fogalmazott a miniszter.

A 3. résznél

a kabinet kastély-örökbefogadási programot indít

azzal, hogy

„nagy magyar vállalatoknak, az OTP-nek, a Molnak, a Richternek és más nemzetközi háttérrel is rendelkező vállalatoknak felajánlják, hogy néhány megmentésre érdemes kastélyt fogadjanak örökbe”

– tájékoztatott Lázár.

Hozzáfűzte, hogy ennek a programnak kettős a célja. Egyrészről az örökbefogadónak gondoskodnia kell arról, hogy minden magyar ember hozzáférjen ezekhez az épületekhez, másrészt az örökbefogadó felelőssége, hogy „nevelgesse ezeket az épületeket, vagyis

az eredményéből és a profitból jelentős összegek elköltésére biztosít a kormány lehetőséget

– magyarázta a tárcavezető.

„Ezeket a magyar, általunk is sikeressé tett vállalatokat arra biztatjuk, hogy a profitot ne csak osztalék formájában juttassák a részvényeseknek, hanem a köz javára vállaljanak felelősséget ezen régi épületek sorsát illetően. Ez tulajdonképpen a nemzeti kastély- és várprogram folytatása”

– mondta a politikus.

Lázár szót ejtett arról is, hogy Keszthely és térsége a magyar turisztikában különleges szerepet foglal el, és a kormány azt szeretné, hogy a város turistákkal és nélkülük is élhető legyen.

E cél eléréséért a Magyar Turisztikai Ügynökség Keszthely és Hévíz fejlesztését kiemelt célként kezeli és újabb nagyberuházásokat tervez – közölte, megjegyezve, hogy a kormány szeretné 2024-ben újraindítani a 76-os út kétszer két sávos autópályává bővítését mintegy 400 milliárd forintból Zalaegerszeg és az M7-es autópálya között. Meglátása szerint ez az ország egyik legnagyobb közlekedési beruházása lehet.

A kormány tervével kapcsolatban Kálmán Olga, az árnyékkormány szóvivője korábban rámutatott:

„felháborító, hogy miközben az orbáni infláció okozta áremelések napról napra jobban sújtják a magyarokat,

a fideszes oligarchák kastélyokkal urizálnak.

Magánrepülőkkel utazgatnak, homárt esznek a tengerparton, luxusórát, luxustáskát hordanak, rénszarvasra vadásznak a lopott közpénzből,

most kastélyokat kapnak ingyen”.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó cikk:

https://nyugatifeny.hu/2023/07/06/kalman-olga-lazar-janos-kastelyok-video

Valódi Hírek