Fordult a kocka: Aggódhatnak Orbánék, a legrosszabb hírek érkeztek az EU-s pénzekről

Nincs több pénz.

Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési ügyekért felelős tagja a Politico beszámolója szerint egy levélben világossá tette, hogy Magyarország nem teljesítette azokat a feltételeket, amelyek a jogállamisági eljárás miatt zárolt összegek felszabadításához szükségesek.

A politikus ezzel el is oszlatta a kételyeket, ugyanis azt mondta:

kizártnak tartja, hogy újabb EU-s forrásokat oldanának fel a szerdai döntésük után.

Mint ismert, az EB szerdán döntött arról, hogy Magyarország teljesítette az úgynevezett horizontális feljogosító feltételeket, ezért feloldotta a kohéziós források zárolását. Ugyanakkor a pénzek jelentős része továbbra is blokkolva marad a jogállamisági aggályok miatt. Így a szerdai döntés értelmében nagyjából a pénzek fele, mintegy 10,2 milliárd euró vált lehívhatóvá Magyarország számára.

Beszámoltunk róla, hogy a döntés után sorra érkeztek a kormányzati bejelentések a „nagy sikerről”. Az üggyel kapcsolatban megszólalt például Varga Judit is, de Navracsics Tibor is megtette diadalittas bejelentését. Navracsics egyebek közt azt állította: Magyarország az európai uniós forrásokat „egyik legeredményesebben felhasználó tagállam”. Varga Judit úgy értékelt: „az igazságügyi csomag kipipálásával (?) a magyar embereknek régóta jogosan járó (!), jelentős mértékű uniós forráshoz férhet hozzá hazánk”.

Az EU szerdai döntésére már lehetett számítani, hiszen Orbán Viktor kormánya számos alkalommal jelezte, ők kizárólag akkor engedélyezik Ukrajna EU-s támogatását, ha megkapják a befagyasztott brüsszeli forrásokat. Mindezt Orbán politikai igazgatója, Orbán Balázs is megerősítette, aki egyszerűen csak megzsarolta az uniót. A magyar kormány álláspontja viszont továbbra is változatlan, hiába oldották fel a források egy részét. Orbánék zsarolása óriási botrányt kavart, többen jelezték, inkább

mégsem kellene feloldani a pénzeket Magyarország részére.

Az Orbán-kormány továbbra is „trükközik” Brüsszellel, egyelőre nem lehet tudni, mi lesz a végső megállapodások forgatókönyve. Orbánék továbbra is elzárkóznak az Ukrajna EU-csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdésétől, azonban a pénzügyi támogatásra már mutatkozik hajlandóság a magyar kormány részéről.

„Magyarország nem köt össze semmilyen magyar ügyet semmilyen ukrán üggyel”

– mondta Orbán.

(politico.eu/hvg.hu/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Ebből óriási cirkusz lesz: Orbán embere kőkeményen megzsarolta az EU-t

https://nyugatifeny.hu/2023/12/14/forrnak-az-indulatok-az-eu-ban-vasszigorral-sujtanak-orbanekat-csipos-kritikat-kapott-a-kormanyfo

Valódi Hírek