Mi a frász folyik itt? Dideregnek lakók, hónapok óta nincs fűtés egy budapesti társasházban

December közepén még mindig a visszakapcsolásra várnak.

Szivárgás miatt még a nyár végén kikapcsolta az MVM a gázt egy fővárosi társasházban, de a visszakapcsolás azóta sem történt meg. A lakók december közepén is a hideg otthonukban ülnek, elmondásuk szerint

a lakás egyes pontjain olyan a hőmérséklet, mint odakint.

Ráadásul egyeseknél még meleg víz sincs, az érintettek pedig igyekeznek minden praktikát bevetni, így például előtérbe kerültek az elektromos fűtőtestek, valamint a vízforralók – részletezte a minap a hvg.hu.

A zuglói társasház lakói így nyilatkoztak a portálnak:

„Néhány lakásban már klímát is felszereltek, de az sem képes felfűteni teljesen a lakásokat. A megnövekedett energiahasználat pedig többször lecsapta a biztosítékot, ilyenkor az egész házban elmegy az áram.

Kétszer az éjszaka közepén kellett kihívni az éjjel-nappali áramszolgáltatót, akik jelezték, hogy

nem tudni, meddig bírják a vezetékek a túlterhelést” .

Eközben a szolgáltató, a kivitelező cég, valamint a társasház közös képviselete ujjal mutogat egymásra, a több mint 50 lakó pedig didereg az otthonában. Mint mondták, az augusztusi lekapcsoláskor senkiben sem merült fel, hogy fűtésszezonban még mindig kérdéses lesz, mikor áll helyre a szolgáltatás.

Hozzátették, hogy

a helyzetet csak rontja a tájékoztatás hiánya,

telefonon alig tudják elérni a közös képviselőt.

Az MVM közlése szerint az ingatlan csatlakozó vezetékének „tömörtelensége miatt” kellett kikapcsolni a gázszolgáltatást. Október végén a közös képviselő és a kivitelező cég a gázmérők leszerelésére nyújtott be kérelmet, majd december 6-án megérkezett a műszaki felülvizsgálat iránti kezdeményezés a szolgáltatóhoz. A felülvizsgálat december 12-én, kedden esedékes, így a jelek szerint a mai nap sorsdöntő lesz a társasház lakóinak életében.

Amennyiben a felülvizsgálat sikeres lesz, visszakapcsolja a szolgáltató a gázt

– tájékoztatták a portált.

A MVM körül mellesleg egyre nagyobb a zűrzavar: Lantos Csaba energiaügyi miniszter nemrég közölte, hogy dolgoznak a szolgáltató számlázásának átalakítását, mert a cég az utóbbi időben több jogos kritikát is kapott. A tárcavezető rövidesen megosztotta, hogy ez egy hosszadalmasabb projekt lesz, a számlázással összefüggő gondok várhatóan 2025 előtt nem oldódnak meg.

Az árnyékkormány ezzel kapcsolatban azt javasolta, hogy

szüntessék meg a szolgáltatónál a kettős árazást,

amelynek napjainkban semmi oka nincs, mivel a piaci ár csökkenése miatt mindenkinek jobb lenne a rezsicsökkentett ár, a hatszoros rezsiemelést pedig el lehetne törölni.

Kapcsolódó cikk:

Figyelem! Változik az óraleolvasás, ez minden magyart érint

 

Valódi Hírek