Budapest fejlesztéséről, az egyszülős családok támogatásáról és a rezsicsökkentés visszavezetéséről tárgyalt az árnyékkormány

Többek között a Budapest 2030 programot is részletezték az árnyékkormányinfón.

Szerda reggel Karácsony Gergely részvételével tartotta meg az ülését az árnyékkormány, az egyeztetés részleteit Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter, valamint Kálmán Olga, az árnyékkormány szóvivője részletezte.

Az egyeztetéssel kapcsolatban Molnár kifejtette: produktív volt a megbeszélés, az árnyékkormány látja, hogy a főpolgármesternek és a kerületi polgármestereknek kormányzati ellenszélben kell dolgozniuk – ennek célja Budapest ellehetetlenítése.

Ugyanakkor hatalmas eredmény, hogy a főváros ennek ellenére működőképes maradt, a DK-s kerületi polgármesterek pedig számos szociális kezdeményezéssel éltek az elmúlt években – fogalmazott.

Ennek kapcsán az árnyékkormány ülésén egyértelműsítették, hogy egy baloldalibb, illetve a külső kerületekre is nagy hangsúlyt helyező várospolitikát részesítenének előnyben a jövőben – tette hozzá.

A Budapest 2030 programról:

A program a külső kerületeknek is nagyobb figyelmet szentel. A terv szociáldemokrata,

gondoskodó Budapest létrejöttét célozza meg.

Ugyanakkor fontosak az agglomerációban élők, akik szintúgy igénybe veszik a főváros szolgáltatásait, valamint gazdagítják is azt – részletezte az árnyék-kancelláriaminiszter.

Mint mondta, a program rengeteg pontból áll, fontos közülük kiemelni, hogy

  • az árnyékkormány egységes közlekedés-szervezést teremtene Budapesten és a környező agglomerációs településeken. Emellett kiterjesztené a jelenlegi zöld közlekedési hálózatot, amely nem csupán a kerékpáros infrastruktúra fejlesztését jelenti, hanem például a buszsávok bővítését is. Tovább bővítenék a busz és a trolibusz-hálózatot, modernizálná a meglévő, mára leromlott állapotú metrószakaszokat valamint belekezdenének a hévvonalak összekapcsolásából létrejövő M5-ös metróvonal építésébe is.
  • Bár a főváros lakossága csökkent, mégis lakhatási válság van, ennek oka pedig az, hogy a jelenlegi lakásállomány egyenlőtlenül, igazságtalanul és az erőforrásokat pazarló módon van elosztva. Az árnyékkormány szociális lakásépítési-programot indítana, szabályozná a bérlakáspiacot, például a rövidtávú lakáskiadás korlátozásával. Emellett növelné a fővárosi idősotthonok férőhelyeinek számát is, és a hajléktalanellátási rendszert is módosítaná – utóbbinál nagy hangsúlyt kapna, hogy hogyan lehet visszavezetni az utcára kényszerült embereket a társadalomba.
  • Továbbá az ülésen szó esett a köztisztasági programról, a közbiztonsági programról, valamint az oktatási-kulturális programról is Molnár Csaba beszámolója szerint. Utóbbihoz hozzáfűzte, hogy az árnyékkormány visszaadná az iskolákat az önkormányzatoknak: az alapfokú oktatást a kerületeknek, a középfokú oktatást pedig a fővárosnak, mert az intézmények államosítása megbukott Magyarországon.

Az új területfejlesztési törvényről:

Ez egy rendkívül centralizált, a társadalmi kontrollt szinte teljes egészében megszüntető rendszert hozna létre. Nem foglalkozik érdemben a területi egyenlőtlenségek csökkentésével, a területfejlesztési szolgálat – amely a törvény nyomán jönne létre – pedig olyan széles körű szerepet kapna, hogy gyakorlatilag megszűnne az önkormányzatok szerepe a területfejlesztésben – mutatott rá az árnyék-kancelláriaminiszter.

Az árnyékkormány szerint az új rendszer legitimálja (törvényesíti – a szerk.), valamint tovább erősíti a személyközpontú politikát, a fejlesztési biztosok és köreik osztogató rendszerét – fogalmazott Molnár, hozzátéve, hogy az árnyékkormány követeli a törvény visszavonását, amely teljes egészében ellentétes Magyarország érdekeivel, az alapkoncepciót pedig bocsássa társadalmi vitára a kormány.

Amennyiben ezt nem teszik meg Orbánék, a Demokratikus Koalíció parlamenti frakcióját arra kéri az árnyékkormány, hogy

a törvényre nemmel szavazzon,

valamint nyújtson be határozati javaslatot az Országgyűlésnek, amelyben a fontos pontokra hívja fel a figyelmet – tájékoztatott a politikus.

Az egyszülős családok helyzetének javítása érdekében szükséges intézkedésekről:

Hazánkban ma 312 ezer gyermek egyszülős családban, egyharmaduk a szegénységi küszöb alatt él. Egy kutatásban vizsgált családok közül az egyszülős családok 38 százaléka élt normál jövedelemszint alatt, és csak 16 százaléka a kétszülős családoknak – osztotta meg Molnár.

Az árnyékkormány szerint hatékony szociálpolitikai eszközökkel kell segíteni a családokat, már az első gyermek megszületésekor. Kiemelten fontos, hogy az alanyi jogon járó támogatások emelkedjenek, és ezek inflációkövetőek legyenek – a családi pótlék például utoljára 2008-ban emelkedett hazánkban, Gyurcsány Ferenc kormányzása idején – jegyezte meg a politikus.

Emellett az árnyékkormány igazságossá tenné a családtámogatásokat, megszüntetné a babaváró és a csok esetében az indokolatlan különbségtételt a családok között. Külön támogatná a gyermeküket egyedül nevelő szülőket, gyorsítana a bölcsődei férőhelyek bővítésén, kibővítené a „Biztos Kezdet” elnevezésű programot, valamint támogatná és ösztönözné a rugalmas részmunkavállalási formák elterjedését is. Általánosságban pedig

törvényben tiltaná meg a különbségtételt a családformák között

– szögezte le az árnyék-kancelláriaminiszter.

Hozzáfűzte, hogy az egyszülős családok esetében a már említett, és évek óta nem emelt családi pótléknál 150 százalékos emelésre van szükség. Kiemelt állami támogatási forma kell a lakásbérlés támogatására, továbbá a hitelezés esetén a hitelképesség támogatására az egyszülős családok esetében.

Emellett egyszerűsíteni kell a tartásdíjak behajtását, szükség esetén megelőlegezését, különösen a külföldön élő kötelezettek esetében – részletezte a politikus, szót ejtve az otthonápolásról is, amelyet az árnyékkormány szerint munkaviszonyként kell elismerni, amennyiben a szülő gyermekét otthon, egyedül ápolja. A javaslat szerint a 3 év alatti gyermeket egyedül nevelő apák esetében is el kell engedni a meglévő diákhitelt.

Az MVM gázfogyasztókat megkárosító gyakorlata:

Az MVM, és általa a kormány is átveri a fogyasztókat a számlázáskor – elsősorban a havi fogyasztást bediktálók esetében fordult ez elő. Ők nem tudják felhasználni az elméletben mindenkinek egyformán járó kedvezményes gázmennyiséget, mert a szolgáltató hibásan állapítja meg a fogyasztás jelleggörbéjét, így az nem igazodik az idei gázfelhasználáshoz – magyarázta Molnár Csaba.

Mint kifejtette,

az Orbán-kormány is elismerte, hogy átveri a fogyasztókat,

ám saját bevallása szerint ezzel csak évek múlva „tud mit kezdeni”. Az árnyék-kancelláriaminiszter hangsúlyozta: meg kell szüntetni a kettős árazást, amelynek napjainkban semmi oka nincs, mivel a piaci ár csökkenése miatt mindenkinek jobb lenne a rezsicsökkentett ár, a hatszoros rezsiemelést pedig el lehetne törölni. Ezt mellesleg az MVM extraprofitja is bizonyítja – jegyezte meg. A szolgáltató mellesleg nemrég több mint 300 milliárd forintos osztalékelőleget fizetett be a kormány kasszájába, hogy Orbánék megvásárolhassák a ferihegyi repülőteret.

Az árnyékkormány szerint meg kell szüntetni a hatszoros gázáremelést, vissza kell térni a rezsicsökkentett összegekhez – emelte ki Molnár Csaba.

Kálmán Olga megosztotta, hogy az árnyékkormány ülésén tájékoztatók hangzottak el

  • a fogyasztói és az üzleti-bizalmi indexről,
  • a villamosenergia-piac szerkezetéről,
  • a REPowerEU előlegről,
  • valamint a NATO-bővítés aktuális fejleményeiről.

Hozzátette, hogy az árnyékkormány szociáldemokrata programjának következő állomása a jogállamisággal, valamint az igazságüggyel foglalkozik majd, ennek bemutatóján pedig csütörtökön, Budapesten vehetnek részt az érdeklődők. Mint mondta, az egészségüggyel kapcsolatos fejezet bemutatójára december 15-én, Szolnokon kerül sor.

A Nyugati Fény kérdésére Molnár Csaba megosztotta, hogy napjainkban a fiataloknak, diákoknak semmi okuk sincs arra, hogy az országban maradjanak, Orbánék elüldözik őket. Az infláció eközben Európa-rekordot döntött – utoljára hasonlóra az 1950-es években volt példa –, alacsonyak a bérek, a friss PISA-eredmények szerint az oktatás színvonala is óriásit zuhant hazánkban.

Mint mondta, a fiatalok elvándorlásából is fakadó

munkaerőhiányt Orbánék távol-keleti vendégmunkásokkal palástolnák

ahelyett, hogy jó oktatást és jó munkahelyeket teremtenének Magyarországon.

Emellett Varga Mihály pénzügyminiszter lefokozásával kapcsolatban közölte, hogy az infláción kívül hatalmas költségvetési problémák is felmerültek, forint alapon történelmi csúcson jár az államadósság. Ez nem csupán Varga Mihály, hanem az Orbán-kormány műve, és minden bizonnyal azért is marad a tárcavezető a kabinet tagja – vélekedett Molnár Csaba.

A legutóbbi KSH-adatokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a legtöbb gazdasági ágazat évtizedek óta nem látott válságban van, a probléma leginkább a kiskereskedelmi forgalomban jelentkezik – ezeket a súlyos gondokat még a karácsonyi bevásárlás okozta roham sem oldja meg az árnyék-kancelláriaminiszter szerint.

Mint hangsúlyozta, a magyar embereknek a számok szerint már

a legalapvetőbb bevásárlásra sincs pénzük

Magyarországon: az élelmiszerárak az elmúlt 2 évben a duplájára nőttek. Meglátása szerint ilyen brutális károkat okozó kormánya nem volt hazánknak sok 100 éve.

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

 

Valódi Hírek