FRISS: Épp beizzították a tűzijátékokat Orbánék, amikor berúgta az ajtót a brüsszeli postagalamb a rossz hírrel

Nem jött be a trükk.

Ahogy arról beszámoltunk, Orbán Viktor már örömtáncot készült lejteni, miután Navracsics Tibor biztosította arról, hogy érkeznek az EU-s források.

Korai volt az öröm: az Európai Unió vezetőit nem olyan könnyű palira venni. Amíg Magyarország nem teljesíti a jogállamisági feltételeket, azaz

az Országos Bírói Tanács, az Országos Bírósági Hivatal és a Kúria közti hatáskörökről nem adnak megnyugtató választ.

A magyar területfejlesztési miniszter nagyot tévedett, ha abban bízott, hogy az általa pusztán „adminisztratívnak” tekintett kérdésben megvezetheti az Európai Uniót.

Bár a Politico arról cikkezett, hogy a befagyasztott források nagyjából felét, 10 milliárd eurót kedden átutalhatnak, a portfolio.hu brüsszeli forrásból arról értesült, hogy erről szó sincs.

Amíg a kormány nem hajtja végre az igazságügyi reformot, nem oldják fel a támogatások befagyasztását.

A kohéziós alapra láthatóan tűkön ülve vár a kormány, a befagyasztás feloldásához azonban kedd este még el kéne fogadni egy jogszabályt, ami a fideszes tempót ismerve nem lehet akadály.

Tudnunk kell azt is, hogy a jogállamisági eljárás ezzel még nem zárul le. A kondicionalitási procedúrának nevezett folyamat 6,35 milliárd eurónyi magyar forrást továbbra is zárolva tart még.

Tavaly december közepén az Európai Tanácsban elfogadott jogállamisági felfüggesztés miatt az Európai Bizottságnak egy év után új értékelést kell elkészítenie, hogy mely területeken van előrelépés a magyar jogállamiság kérdésében.

Így viszont az ukrán csatlakozásról és a kohéziós pénzek kifizetéséről is egyszerre dönt majd az Európai Parlament.

(portfolio.hu / Nyugati Fény)

Valódi Hírek