Baj van: Benyújtották a vádiratot az Orbán-kormánnyal szemben

Erre nem számítottak.

Tapasztaltunk némi javulást, de

továbbra is aggodalomra ad okot a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzete

– nyilatkozta Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos kedd reggel Brüsszelben, az EU-tagállamok uniós ügyekért felelős minisztereinek tanácskozására érkezve.

A biztos elmondta, a keddi tanácskozások, a többi között Lengyelországot és Magyarországot érintő jogállamisági eljárásról lesz vita. Mint mondta,

„mindkét tagállamban folytak megbeszélések az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban, és nyílt lehetőség új jogszabályok létrehozására, azonban

Magyarországon további problémákba ütközik

a korrupció elleni küzdelem, az akadémiai szabadság és más kérdések, ahogyan Lengyelországban sem lehet valódi előrelépést tapasztalni az igazságszolgáltatás függetlenségét illetően.”

Reynders kiemelte: különösen nyugtalanító, hogy Lengyelországban, olyan bizottságot hoztak létre, amely mindenféle bírósági felülvizsgálat nélkül megakadályozhatja, hogy egyes magánszemélyeket közhivatalba válasszanak.

„Az Európai Bizottság elemezni fogja a kapcsolódó jogszabályokat, és

nem fog habozni, hogy intézkedéseket helyezzen kilátásba”

– húzta alá.

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Parlament állásfoglalást fogadhat el arról, hogy Magyarország alkalmatlan arra, hogy jövő évben betöltse az Európai Unió soros elnöki tisztségét, Reynders azt mondta: a Bizottság dolga, hogy meghallgassa a parlament álláspontját, de nincs lehetősége dönteni ebben a kérdésben.

„Együtt fogunk működni az összes elnökséggel, de figyelemmel fogjuk követni, ha erről a tanácsban vita lesz”

– tette hozzá az uniós biztos.

Karoline Edtstadler osztrák EU-ügyi miniszter ugyanerre a kérdésre válaszolva kifejtette: az összes tagállamnak egyenlő jogai és kötelességei vannak, ezek között szerepel a tanács elnöki tisztsége is, amelyre most Magyarországnak kell felkészülnie.

„A jogállamisággal a 7. cikkely szerinti eljárás vagy a kondicionalitási szabályok kerete között kell foglalkoznunk. Ami pedig az elnökséget illeti, ez egy lehetőség teremt Magyarország számára, hogy megmutassa,

sőt, meg kell mutatnia, hogy Európa-párti,

és képes nemcsak a saját érdekeit nézve, hanem az EU érdekében is előmozdítani a közös ügyeket”

– jelentette ki.

Anna Lührmann uniós ügyekért felelős német államtitkár kétségét fejezte ki a magyar uniós elnökséggel kapcsolatban. Közölte,

Magyarország jelenleg elszigetelt az EU-ban

a súlyos jogállamisági problémák miatt, továbbá amiatt is, hogy vonakodik kiállni az agressziós háborútól sújtott Ukrajna mellett.

Wopke Hoekstra holland külügyminiszter szintén „kellemetlen érzésének” adott hangot a magyar EU-elnökséggel kapcsolatban.

„Ezzel mindannyian így vagyunk”

– mondta újságíró kérdésre válaszolva.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek