Mi történt? Váratlant húzott Orbán, kicsavarta a hatalmat Varga Mihály kezéből

Hatalmas változásokat lengetett be a miniszterelnök.

December 7-től a Gazdasági Kabinetben összpontosul a hazai gazdaságot érintő legtöbb kérdés – derült ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

Orbán Viktor döntése alapján ügydöntő jogköre lesz a Nagy Márton vezette kabinetnek többek között az adópolitikában, az állami vagyon felügyeletében, a nyugdíjpolitikában, a területfejlesztésben, valamint az energiapolitikában is.

Sőt, a miniszterelnök arról is döntött, hogy átalakítják a kormánykabineteket, így a Stratégiai és Családügyi, a Gazdasági, a Növekedési és Versenyképességi és a Nemzetpolitikai Kabinet helyett

  • Stratégiai Kabinet,
  • Nemzetpolitikai Kabinet,
  • valamint a már említett Gazdasági Kabinet

tevékenykedik majd – részletezte az index.hu.

A három kabinetnek mellesleg Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is tagja lesz. A döntés nyomán

Varga Mihály pénzügyminiszter szerepköre szűkül,

korábban ugyanis ő vezette a Gazdasági Kabinetet, amíg Nagy Márton a Növekedési és Versenyképességi Kabinetért volt felelős.

A Pénzügyminisztérium kedd esti közleménye szerint egy új kormányzati döntéshozó fórum alakult a fegyelmezett költségvetési gazdálkodás miatt alakult. A tárca szerint a hazai gazdaság visszatért a növekedési pályára, a kormány célja pedig az, hogy felgyorsítsa az egyensúlyi mutatók javítását, valamint csökkentse a költségvetési hiányt és az államadósságot.

Elmondásuk szerint ehhez igazodik a döntéshozó fórumok rendszere is, a pénzügyminiszter vezetésével felálló költségvetési munkacsoport feladata pedig

a büdzsé egyensúlyának védelme.

Hozzátették, hogy ennek keretében vizsgálják a kabinetek döntéseit és költségvetési vétóval is élhetnek azokkal szemben.

A költségvetési munkacsoportot a pénzügyminiszter vezeti, tagjai az előterjesztő miniszter mellett a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és a miniszterelnök politikai igazgatója – olvasható az MTI-n.

Bár a kormány szerint a magyar gazdaság növekedési pályára állt, rendre elfelejtik megemlíteni, hogy a

hazai infláció Európa-rekordot döntött.

Orbánék örömtáncot jártak, hogy sikerült 10 százalék alá szorítaniuk a drágulás mértékét, ugyanakkor több szakértő is úgy vélekedik, az elért eredmény inkább a KSH módszertanának köszönhető, az infláció októberben

még mindig 11-12 százalék körül mozoghatott.

Valódi Hírek