Valami készül? Döbbenet, kivel találkozik Szijjártó csütörtökön

Na, vajon kivel sikerül bazsalyognia?

A budapesti repülőtérről posztolt csütörtök reggel Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter arról írt, hogy a világ számos súlyos biztonsági kihívással néz szembe, talán soha nem volt ilyen rossz a globális biztonsági helyzet a hidegháború befejezése óta.

A tárcavezető szerint többek között Magyarország érdeke, hogy Kelet és Nyugat között civilizált legyen az együttműködés, ennek alapja pedig a párbeszéd, a kommunikációs csatornák fenntartása.

Szijjártó szerint ezért is jelentős az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet csütörtöki miniszteri tanácsülése Szkopjéban. Mint írta, amerikai és orosz kollégája is részt vesz az eseményen – a magyar miniszter szerint jó lenne, ha a két politikus a jövőben többször beszélne egymással, mert az egy békésebb jövő reményével kecsegtetne.

A magyar kormány rendszeresen firtatja az USA és Oroszország kapcsolatát. Orbán Viktoréknak mellesleg feszült a viszonyuk a budapesti amerikai nagykövettel, David Pressmannal. A kapcsolat javításán a magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin pekingi találkozója egy cseppet sem segített. Emellett elengedhetetlen megjegyezni, hogy Szijjártót Barátságrenddel tüntette ki az orosz elnök még 2021-ben a kétoldalú kapcsolatok fejlődéséhez történt nagymértékű hozzájárulásáért.

Elemzők is megerősítették, hogy az Orbán-kormány a szomszédos háború kitörése óta külpolitikailag egyre inkább elszigetelődik, és a jelek szerint kitart Oroszország mellett.

Eközben Ukrajna igyekszik minden feltételt teljesíteni, hogy csatlakozhasson az EU-hoz és a NATO-hoz.

Előbbi kapcsán Vera Jourová bizottsági alelnök megosztotta: Zelenszkijék dolgoznak a kisebbségek anyanyelvhasználatát lehetővé tevő jogszabályokon, sőt az ígéretek szerint a törvénymódosításokat még idén elfogadják. Ugyanakkor hozzátette: nem tudja megjósolni, Orbán Viktor elégedett lesz-e a törvénnyel, mert saját bevallása szerint képtelen előre látni, hogy a magyar miniszterelnök minek örül.

Utóbbiról Szijjártó Péter azt mondta: jelenleg nem lehet szó Ukrajna NATO-tagságáról többek között az alapító szerződés kikötései miatt.

(Szijjártó Péter/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek