Készülhet Orbán: Súlyos lépéseket tervez az USA a magyar kormány ellen

Aggódhat a miniszterelnök.

Washingtonba látogatott David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, hogy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselőkkel tárgyaljon az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatokról.

A hvg.hu emlékeztetett, Pressman még márciusban járt legutóbb Washingtonban, amikor egy szankciós csomaggal tért vissza, amelynek következményeként az orosz alapítású, budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank több vezetője is felkerült az USA szankciós listájára. Washington akkor egyértelmű jelezést küldött arra vonatkozóan, hogy az ukrajnai háború kitörése óta aggódva figyeli, hogy a NATO-tag Magyarország kormánya hogyan dörgölőzik a Vlagyimir Putyin vezette Oroszországhoz.

Ugyanakkor az USA figyelmeztetése ellenére a magyar kormány továbbra sem változtatott politikáján. Sőt, Orbán Viktorék mindent el is követtek azért, hogy tovább romoljanak az amerikai-magyar külügyi kapcsolatok: a Fidesz látványosan hízeleg Donald Trumpnak és a keleti diktatúrák felé is gesztusokat tesz. Az sem lendíthette sokban előre a kétoldalú kapcsolatokat, hogy a közelmúltban Orbán egyedüli EU-s vezetőként találkozott Pekingben az Ukrajna ellen háborút indító orosz elnökkel.

David Pressman mostani Washingtoni útján találkozott a végrehajtó hatalom rangidős képviselőivel, köztük a Kongresszus, a Fehér Ház és a Külügyminisztérium vezető tisztségviselőivel is. Egy Facebook-bejegyzés tanúsága szerint az európai ügyekért felelős albizottság elnökével, Tom Keannel és a képviselőház külügyi bizottságának ellenzéki rangidős tagjával, Bill Keatinggel is folytatott megbeszéléseket.

A hvg.hu információi szerint Pressman az alábbi ügyek miatt utazott most Washingtonba:

  • vendégül látták Budapesten a Kínai Kommunista Párt egyik (szankcionált), népirtásban bűnrészes tisztviselőjét,
  • magyar tisztviselő kapott kitüntetést az ex KGB-ügynök Kirill pátriárkától,
  • Szijjártó Péter keblére ölelte Oroszország külügyminiszterét – és másokat is erre buzdított,
  • Kövér László nem engedi meg Svédországnak, hogy csatlakozzanak a NATO-hoz.

Valódi Hírek