Figyelem! Módosul a nyugdíjszámítás menete Magyarországon

Itt vannak a részletek.

A nyugdíjkorhatár nem változik a jövő évben sem, a nyugdíjszámítási szorzó viszont magasabb lesz, az inflációs előrejelzések alapján pedig 6 százalékos nyugdíjemelésre lehet számítani – mondta Farkas András szakértő, a Nyugdíjguru alapítója az InfoRádióban.

A nyugdíjkorhatár továbbra is 65 év marad, vagyis 2024-ben azok igényelhetik a nyugdíjukat, akik 1959. január 1. és december 31. között születtek, vagy akik már korábban teljesítették a nyugdíjba vonulás feltételeit. Abban sincs változás, hogy a 13. havi nyugdíj jár, így pedig februárban kéthavi nyugdíjjal számolhat a 2,5 millió érintett. Ugyanakkor

a szorzó már változik.

„A korábbi évek kereseteit nyilván fel kell szorozni, meg kell növelni olyan mértékűre, hogy összehasonlítható legyen a nyugdíj-megállapítást megelőző év nemzetgazdasági átlagkereseti szintjével, ez változni fog: arra számíthatunk, hogy körülbelül 14 százalékkal lehetnek magasabbak a mostani adataink szerint a jövő évben alkalmazandó valorizációs szorzók, ez tehát jó hír azok számára, akik jövőre kérik majd a nyugdíjuk megállapítását”

– részletezte Farkas András.

A jövő évi nyugdíjemeléssel kapcsolatban a szakember azt mondta: a 2024-es költségvetésben 6 százalékos infláció szerepel, igaz, az idei nyugdíjemelés is eredetileg csak 5,2 százalékos lett volna, ha teljesül az inflációs cél, de a költségvetési törvény módosítása következtében 15 százalékos lett az emelés. Ebből kifolyólag – tette hozzá –, ha jövőre meghaladná a 6 százalékot a pénzromlás üteme, jövő novemberben újbóli kompenzációval lehet számolni.

Valódi Hírek