Mi folyik itt? Hirtelen kinyílt a brüsszeli pénzcsap, de van egy „kis” bibi

Még sok feltételt kell teljesíteniük a teljes összegért.

Csütörtökön az Európai Bizottság jóváhagyta Magyarország módosított és a REPowerEU fejezettel kiegészített helyreállítási és ellenállóképességi eszközét – tudta meg a Portfolio.

Ennek nyomán körülbelül 1 milliárd eurónyi előleget utalhatnak hazánknak, amelynek első részlete előreláthatólag 2024 elején érkezhet meg. A kifizetés részleteit még csütörtökön ismerteti a bizottság, javaslatukat az uniós pénzügyminisztereknek is jóvá kell hagyniuk.

Az információk szerint az első, 10 százalékos részlet februárban érkezhet – ez körülbelül 460 millió eurót jelent. A második előlegutalás – szintén 10 százalék – jövő év decemberében esedékes. Ugyanakkor a döntés még nem jelenti azt, hogy megállapodás született az uniós források feloldásáról.

A bizottság nemrég újabb kérdésekkel fordult a kormányhoz az igazságügyi reformokat illetően. Az EU már korábban hangsúlyozta, hogy politikai alkunak nincs helye a brüsszeli pénzekért folytatott tárgyalásokban.

Jelenleg a szóban forgó 20 százalék mellett bennmaradt a hitelből finanszírozott pillér 80 százaléka, valamint a helyreállítási program 5,8 milliárd eurós támogatási kerete, amelyeket csak akkor utalhat a bizottság, ha az Orbán-kormány teljesíti az elé támasztott szupermérföldköveket.

Emellett a 22 milliárd eurónyi kohéziós források is váratnak magukra, amíg Orbán Viktorék nem küldenek kielégítő válaszokat a bizottságnak, márpedig több uniós biztos szerint ez eddig nem történt meg.

FRISSÍTÉS:

A bizottság jóváhagyta Magyarország számára a 4,6 milliárd euró összegű REPowerEU-források folyósítását. A terv mellesleg jelenleg 10,4 milliárd euró értékű, 6,5 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatást, valamint 3,9 milliárd eurónyi hitelt tartalmaz – részletezte az ec.europa.eu.

Ebből a 10,4 milliárdból 4,6 milliárdot jóváhagyott a bizottság, és fennmaradt 5,8 milliárd euró. A jóváhagyott összegből 10+10 százalékos előlegfizetés lehetséges, így kaphat hazánk a közeljövőben körülbelül 1 milliárd eurót. Utóbbi összeg is csak akkor érkezhet, ha az uniós pénzügyminiszterek azt jóváhagyják a decemberi közös ülésükön.

Valódi Hírek