Navracsics Tibor váratlanul bejelentette a rémálmot: Már majdnem pezsgőt bontottak, amikor befutott a rossz hír

Közel a kudarc?

„Már közel jár Magyarország és az Európai Unió ahhoz, hogy megállapodjanak az EU-s pénzek kifizetéséről, sőt akár a nyáron is megérkezhetnek a régóta várt források”

– tájékoztatott Navracsics Tibor áprilisban.

„Magyarország kiemelkedően jól teljesít az európai uniós források lehívásában és hasznosításában, a most záruló 2014-2020-as időszakban is a források 86 százalékát tudtuk lehívni és hasznosítani”

– jelentette ki a miniszter júniusban.

Szeptemberben arról írtunk: Magyarország Kormánya azt állította, „Magyarország teljesítette a feltételeket, ezért jogosan várja az uniós támogatásokat”.

Ez csak három emlékezetes bejelentés az uniós pénzekről, amelyekkel kapcsolatban még az egyik kormánypárti médiumban is kemény kérdéseket szegeztek Navracsics Tibornak. A miniszter októberben azt közölte: ő bízik abban, hogy november végéig „mindenképpen meglesz a megállapodás az Európai Bizottsággal”.

Szerdán azonban a miniszter újabb rendkívüli bejelentést tett az EU-s pénzekről, és

immáron másképp nyilatkozott, mind eddig.

Az újonnan létrejövő Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumsegíti a lemaradó régiók felzárkóztatását„, de az ehhez szükséges uniós forrásokról továbbra is csak a tárgyalások folynak – mondta az InfoRádióban a területfejlesztési miniszter, aki elismerte, vonakodást tapasztal az Erasmus-pénzekről folyó egyeztetésen is.

Mint ismert, Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium néven új tárca jön létre, amelyről szerdán kezdte meg az általános vitát a parlament. Navracsics Tibor ezzel kapcsolatban elmondta: az átalakítást az indokolja, hogy az utóbbi évek „fejlesztéspolitikájában” egyre erősebbé vált a területi dimenzió. Ezt a miniszter szerint statisztikák is bizonyítják, mert – fogalmazott – „miközben Magyarország jó ütemben zárkózik fel az Európai Unió átlagához (?!), összességében ez a felzárkózási folyamat rendkívül széttartó a régiók tekintetében”.

Navracsics szavai szerint, „van olyan régió, amely nem nagyon tudott élni a lehetőségekkel, és csak egy-két százalékponttal tudott javítani a pozícióján”.

„Ezért hangsúlyosabb a területi dimenzió a fejlesztéspolitikában. Ha ehhez a közigazgatás intézményrendszerét hozzá tudjuk illeszteni az európai uniós forrásokkal együtt, akkor egy olyan erős fejlesztéspolitikai gépezet jöhet létre, amelyet érdemes kipróbálni. Erre teszünk kísérletet”

– fejtegette Navracsics Tibor, aki megerősítette, mindez a feladatok átszervezésével, átcsoportosításával is jár: a Miniszterelnökségtől a területi államigazgatás, tehát a vármegyei kormányhivatalok, járási hivatalok irányítása, a Belügyminisztériumtól pedig az önkormányzatokkal foglalkozó rész kerül át az új minisztériumhoz.

Navracsics Tibor azt mondta: a területfejlesztésben fontos szerep jut a (jelenleg befagyasztott) uniós forrásoknak, mert – mondta – annak kétharmadát hagyományosan azokra a régiókra szokták költeni, amelyek elmaradottabbak, „ezért ha az európai uniós források folyósítása késedelmet szenved, éppen azok a régiók látják ennek a kárát, amelyeket fokozottabb mértékben kellene segíteni”.

Navracsics Tibor az EU-s pénzeket illetően kedvezőtlen hírrel szolgált:

miközben folyamatosan zajlanak a tárgyalások, azt tapasztalja, hogy

„az Európai Bizottság egy kicsit mintha be lenne fenyítve (sic!) az Európai Parlament által”.

Navracsics Tibor azt állította: az Európai Parlament hajlandó a legvégsőkig elmenni annak érdekében, hogy megfenyegesse az Európai Bizottságot, hogy az Európai Bizottság ne adjon pénzt, ne biztosítsa az uniós forrásokat Magyarország számára.

„Úgy látom, hogy ez a fenyegetés egy kicsit mintha az utóbbi időben fogna az Európai Bizottságon.

A bizottság álláspontja egy kicsit hezitálóbbá vált.

Nagyon szépen haladtunk ősszel, most egy kicsi elbizonytalanodást látok politikai szinten”

– ismerte el saját kudarcait a miniszter.

Mint megírtuk, Didier Reynders igazságügyi biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kijelentette: az Európai Bizottság nem folyósíthat semmilyen forrást Magyarországnak mindaddig, amíg a magyar kormány minden követelményt nem teljesít, illetve a hiányosságokat nem orvosolja. Mindennek ellenére a magyar kormány azt állítja, „teljesítették” (?) a kéréseket. Navracsics szerint

„bizony felveti a gyanút, hogy talán itt már nem valódi politikai aggályokról van szó, hanem inkább időhúzásról”.

Az újabb nemzeti konzultációról és arról, hogy az utcákon megjelentek az ehhez kapcsolódó plakátok, Navracsics Tibor azt mondta, ez „elvileg nem befolyásolhatja Brüsszel és Budapest kapcsolatát, viszonyát” (?).

Végül beszélt az Erasmus+program jövőjéről is, amelynek a jelentkezési határideje hamarosan lejár. Azt közölte: a magyar kormány legutóbbi levelére nem adott még választ az Európai Bizottság, és most

ebben a kérdésben is vonakodást tapasztal.

„Ha rajtunk múlik, akkor természetesen lesz egyezség, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy meglegyen ez a megegyezés. Én abban bízom, hogy az év végéig meg tudunk állapodni, és nem lesz akadálya az Erasmus zökkenőmentes folytatásának”

– magyarázta a miniszter.

(infostart.hu nyomán)

Valódi Hírek