Nincs megállás a lejtmenetben: Súlyos számok érkeztek, ez már az állami hivatalnak is szemet szúrt

Ez nem túl biztató.

A munkanélküliek száma 2023 októberében 202 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,1 százalék volt – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A friss adatok ugyanakkor lehangolóak: a 2023. augusztus-októberi időszakban a 15-74 éves

munkanélküliek száma 37 ezerrel,

amíg a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal nőtt.

A férfiak körében a munkanélküliek száma 0,7 százalékkal 4,3 százalékra emelkedett, és ugyanez figyelhető meg a nők esetében is.

A 15-24 éves munkanélküliek száma 44 ezer, munkanélküliségi rátájuk 13,8 százalék volt – az összes munkanélküli 20,7 százaléka ebből a csoportból került ki. A 25-54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 0,5 százalékponttal 3,7 százalékra, az 55-74 éveseké 0,5 százalékponttal 3,3 százalékra emelkedett – tájékoztatott a KSH.

Mint írták, a munkakeresés átlagos időtartama 9 hónap volt, de a munkanélküliek 36 százaléka, azaz

több mint a harmada legalább egy éve keres állást.

Bár a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők száma a tavalyihoz képest csökkent, rengeteg területen rosszul teljesítünk, például az oktatásban. Mint kiderült, a magyar diákok 12 százaléka korán elhagyja az iskolát – ez mellesleg az harmadik legrosszabb adat az Európai Unióban.

Ráadásul az elmúlt 2-3 évben körülbelül 300 ezer honfitársunk távozott külföldre, a kormány a jelek szerint azonban semmit sem tesz a hazahozatalukért, inkább sorra telepíti be a külföldi vendégmunkásokat.

(MTI/Nyugati Fény)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Kapcsolódó cikk:

Rengeteg magyar került pácba: Ezeket a számokat nem fogják reklámozni Orbánék

 

Valódi Hírek