Vége a hallgatásnak: Megszólaltak az Orbánék által Magyarországra importált vendégmunkások

A Fülöp-szigetekről érkeztek hazánkba.

Az utóbbi időben rendre beszámolunk a hazánkba érkező vendégmunkásokról. Orbán Viktorék nemrég egy törvénnyel akarták megoldani a külföldi munkavállalók Magyarországra telepítését. Bár a kormány ősszel közölte, hogy visszavonják az eredetileg november elsejével életbe lépő vendégmunkástörvényt, a témával kapcsolatban egyre forróbb a hangulat.

Hajdúszoboszlón például szigorított a helyi önkormányzat a munkásszállók építéséhez kapcsolódó szabályokon. A település polgármestere, Czeglédi Gyula közösségi oldalán osztotta meg: a helyiek nyugalmát és biztonságát tartja szem előtt, ezért gördít akadályt a munkásszállók létrejötte elé.

Hajdúnánásra is érkeztek volna a külföldi dolgozók, ám pár hete kiderült: a szerződő cég nem teljesített bizonyos feltételeket.

Gaszt Attila iparági szakértő nemrég úgy nyilatkozott: a magyarországi akkumulátorgyárakba szakképzett és külföldi munkaerő egyaránt kell, leginkább azért, mert itthon egyszerűen nincs elég.

Szombathelyre is érkeztek vendégmunkások, mégpedig a Fülöp-szigetekről. A nyugat.hu friss cikke szerint a vendégmunkások egyre jobban hozzátartoznak a településhez, már hozzájuk szoktak a helyiek. Mondhatni, a külföldi munkavállalóknak sikerült beilleszkedniük, ugyanakkor nem tudni, mit gondolnak rólunk, az országról, milyen örömök és bánatok érték őket az ittlétük során.

Cindy, Iyan és John helyi vendégmunkások, nemrég interjút adtak a portálnak. Mint kiderült, Cindy és Iyan házasok, a férfi már egy éve Szombathelyen él, felesége idén szeptemberben érkezett a városba. Gyermekeikre a nagyszülők vigyáznak a Fülöp-szigeteken.

„Persze, nagyon hiányoznak a fiúk, minden este beszélünk velük. Úgy fogjuk fel, hogy

ez a két év magyarországi munka a jövőért hozott áldozat,

hogy majd jobb körülmények között éljenek és jó iskolákba tudjuk járatni őket”

– fogalmazott Cindy.

John tavasszal érkezett a településre: ő a pénz és a tapasztalatszerzés miatt vállalta a munkát. Mint mondták, minden hónapban utalnak haza a bérükből,

ez pedig nagy segítség az otthoniaknak.

Érdekesség, hogy a Fülöp-szigeteki vendégmunkások még az európai viszonylatban kirívóan alacsony munkabérekkel is elégedettek.

Megosztották: az időjárás volt az egyik fő furcsaság Magyarországon, hiszen hazájukban egész évben 30-40 fok között ingadozik a hőmérséklet. A közlekedés is meglepetéseket tartogatott számukra: a Fülöp-szigeteken ugyanis rengeteg kerékpár, motor jár az utakon, amíg hazánkban főleg négykerekű járművekkel találkozhatnak.

Mindenesetre szeretik Magyarországot, kétéves szerződésük van, három műszakban dolgoznak, és nagyon kedvesnek tartják magyar kollégáikat. Szállásukra sem panaszkodtak, ketten-hárman laknak egy szobában. A házaspár még nem igazán mozdult ki Szombathelyről, karácsonykor ellátogatnának a fővárosba.

Valódi Hírek