Rengeteg magyar került pácba: Ezeket a számokat nem fogják reklámozni Orbánék

Friss adatokat közölt a KSH a munkanélküliségről.

A munkanélküliek száma 2023 szeptemberében 191 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 2023. július-szeptemberi időszakban a 15-74 éves munkanélküliek száma 22 ezerrel fővel 200 ezerre, amíg a

munkanélküliségi ráta 0,4 százalékponttal, 4,1 százalékra nőtt

az egy évvel korábbihoz képest– írták.

A férfiak körében a munkanélküliek száma 104 ezer volt, munkanélküliségi rátájuk 0,2 százalékponttal, 4 százalékra emelkedett. A nőknél a munkanélküliek száma 96 ezer volt, munkanélküliségi rátájuk 0,6 százalékponttal, 4,2 százalékra növekedett – részletezte a hivatal.

A 15-24 éves munkanélküliek száma 40 ezer, munkanélküliségi rátájuk 12,4 százalék volt. Az összes munkanélküli 19,8 százaléka ebből a csoportból került ki – mutattak rá.

A 25-54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 0,4 százalékponttal, 3,6 százalékra emelkedett, amíg az 55-74 éveseké gyakorlatilag nem változott, 3,1 százalék volt.

Emellett megosztották, hogy a munkanélküliségi ráta Dél-Dunántúlon volt a legmagasabb (6,8 százalék), Budapesten pedig a legalacsonyabb (1,9 százalék). A ráta értéke az előző év azonos időszakához képest a legnagyobb mértékben Dél-Dunántúlon nőtt (2,1 százalékponttal), amíg a fővárosban – egyedüliként a régiók közül – érdemben csökkent (0,8 százalékponttal) – közölték.

A munkakeresés átlagos időtartama 9,3 hónap volt,

a munkanélküliek 36,9 százaléka legalább egy éve keresett állást

– jegyezték meg.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint (https://nfsz.munka.hu/) a nyilvántartott álláskeresők létszáma szeptember végre 4,4 százalékkal, 228 ezer főre csökkent az egy évvel korábbihoz képest – olvasható a közleményben.

És mindezek csak a hivatalos adatok. Megjegyezzük: a közmunkások fizetése összességében a 100 ezer forintot sem éri el, és több százezren dolgoznak ebben a státuszban. Az alkalmi munkavállalókat sem számolja a statisztikai hivatal a munkanélküliek közé.

(MTI korrigálva/Nyugati Fény)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek