Az árnyékkormány európai béreket követel a magyaroknak a vendégmunkások finanszírozása helyett

Munkaügyi programjukkal korlátoznák a vendégmunkások számát.

Véget ért a mellébeszélés: az Országgyűlés hétfői ülésén Orbán Viktor már nem tagadta, hogy Európán kívülről, zömében Ázsiából érkező, alulfizetett vendégmunkásokat fognak Magyarországra hozni – osztotta meg Varga Ferenc szerdai online sajtótájékoztatóján.

Még mindig az Orbán-kormány asztalán van a jogszabálytervezet, amely több százezer, EU-n kívüli vendégmunkás hazai alkalmazását tenné lehetővé – mutatott rá a bér- és munkaügyi árnyékminiszter. Hozzátette: ezen a Fidesz-közeli munkaerő-közvetítők milliárdos tulajdonosai fognak meggazdagodni.

Az árnyékkormány szerint nem olcsó munkaerőre kell építeni a magyar gazdaságot, hanem a magyar dolgozók számára kell európai béreket teremteni, hogy ne legyen szükség vendégmunkásokra – hangsúlyozta a politikus.

Mint mondta, az árnyékkormány munkaügyi programja

megállítaná a Fidesz-közeli munkaerő-közvetítők nyerészkedését

azzal, hogy nagy mértékben korlátozná a vendégmunkások számát és bizonyos munkakörökben megtiltaná az alkalmazásukat.

A nagyvállalatok a vendégmunkásokkal nem szoríthatnák le a magyarok bérét, és be kellene tartaniuk a magyar dolgozókra is vonatkozó munkavédelmi- és munkaidőszabályokat, illetve az egészségügyi szűrési kötelezettségeket – fűzte hozzá.

Leszögezte: csak olyan vállalati beruházásokat támogatnának állami és uniós forrásokból, amelyek legalább 90 százalékban magyar munkaerőt foglalkoztatnak és

európai átlagbért elérő jövedelmet garantálnak.

A Dobrev Klára vezette árnyékkormány szociáldemokrata fordulatra készül a kormányváltás után: mindenható vállalati profit és vendégmunkások helyett európai béreket és nyugdíjakat, a milliárdos elit kiszolgálása helyett igazságos Magyarországot teremtenének – húzta alá Varga Ferenc.

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek