Navracsics úgy értesült, Magyarország „kiemelkedően jól teljesít” az EU-s pénzek ügyében

Meglepő kijelentéseket tett.

„Magyarország kiemelkedően jól teljesít az európai uniós források lehívásában és hasznosításában, a most záruló 2014-2020-as időszakban is a források 86 százalékát tudtuk lehívni és hasznosítani” – magyarázta a területfejlesztési miniszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Fehérgyarmaton, ahol egy új ipari csarnokot adott át.

Hozzátette:

ez nemcsak azt mutatja, hogy az Európai Unió élvonalába tartozunk,

amikor a források hasznosításáról van szó, és kimagaslóan jó, megalapozott terveket tudunk elfogadtatni az unió döntéshozóival, hanem azt is, hogy az itt élők remek tervekkel rendelkeznek a jövőre vonatkozóan.

„A térségben nemcsak európai uniós forrásokból megvalósuló beruházások folynak, hanem a nemzeti költségvetés is támogatja az itteni fejlesztési terveket”

– hangoztatta a miniszter.

Navracsics Tibor elmondása szerint a 2007-2013-as időszakban 5,5 milliárd forintnyi európai uniós támogatás érkezett a térségbe különböző operatív programokon keresztül, a 2014-2020-as időszakban pedig 9 milliárd forintnyi európai forráshoz jutott a régió. A miniszter azt mondta, ezek segítségével Fehérgyarmat pozíciója is erősödik.

Tilki Attila, a térség fideszes önkormányzati képviselője beszédében úgy fogalmazott: a beruházás esély

a foglalkoztatás megindulására

és arra, hogy külföldi vagy magyar vállalkozókat is a városba hozhassanak. A polgármesterekkel közösen úgy gondolják, hogy munkaerő is rendelkezésre állna ehhez.

Péter Csaba (Fidesz-KDNP), Fehérgyarmat polgármestere köszöntőjében felidézte: amikor a képviselőtestület döntött a pályázat benyújtásáról, az volt a céljuk, hogy infrastrukturális hátteret biztosítsanak a betelepülni szándékozó és munkahelyeket teremtő vállalkozások számára.

„A fejlesztés hozzájárulhat az iparosodás területén meglévő hátrányok felszámolásához”

– mondta.

A polgármester úgy véli, a város és a járás népességmegtartó képessége függ a térségben rendelkezésre álló munkahelyektől és a vállalkozások számától is.

Péter Csaba kifejtette: az önkormányzat együttműködik a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel (HIPA), folyamatosak az egyeztetések a külföldi tőke letelepítéséről.

A most átadott 3106 négyzetméter nettó alapterületű csarnok összköltsége több mint 1,09 milliárd forint volt, a önkormányzat beruházása a Terület- és településfejlesztési Operatív Programból jutott támogatáshoz.

Az épület két tagból áll, az egyikben egy gyártó- és egy raktárcsarnokot, a másikban pedig irodát és szociális blokkot alakítottak ki.

(MTI)

Valódi Hírek