Váratlan pofon: Kíméletlen üzenetet küldött Orbánnak az uniós biztos

Nem elégségesek a kormány eddigi intézkedései.

Az Európai Bizottság nem folyósíthat semmiféle forrást Magyarországnak mindaddig, amíg a magyar kormány minden követelményt nem teljesített, illetve a hiányosságokat nem orvosolta – közölte Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa kedden Strasbourgban.

Didier Reynders, az Európai Parlament plenáris ülésének „A jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlenségének folyamatos veszélyeztetése, valamint az uniós finanszírozás feltételeinek nem teljesítése Magyarországon” címmel tartott vitáján hangsúlyozta: több reform, egyebek mellett az igazságszolgáltatást érintő intézkedés megvalósítása folyamatban van Magyarországon.

Magyarország nagyon sok mindent megtett már, de bizonyos kérdések továbbra is nyitottak maradtak – mondta, hozzátéve,

  • a bíróság függetlenségének,
  • a sze*uális kisebbségekhez tartozók jogainak hiányosságai,
  • a „gyermekvédelmi” törvény,
  • illetve az akadémiai szabadság biztosítását szavatoló jogszabályok

nem elégségesek.

„Az Európai Bizottság figyelemmel kíséri a brüsszeli testület aggályainak kezelésére hozott magyar intézkedések végrehajtását”

– húzta alá Reynders.

Johannes Hahn költségvetésért felelős biztos közölte: az Európai Unió Tanácsa megtiltotta, hogy új jogi kötelezettségvállalás jöjjön létre a közhasznú alapítványokkal bármely európai program végrehajtására, ugyanis összeférhetetlenség kockázata áll fenn a vezetésüket illetően.

Azt mondta, történtek változások Magyarországon, de

az eddigi intézkedések nem elégségesek.

Az Európai Bizottságnak december 15-ig kell elfogadnia helyzetértékelését arról, hogy Magyarország részben vagy egészben megoldotta-e a problémákat, majd több további lépés megtétele után lehetősége van arra, hogy a megszorításokat törölje – tájékoztatott az uniós biztos.

Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője felszólalásában azt mondta: semmi sem változott Magyarországon,

Magyarország nem akarja teljesíteni az Európai Bizottság kéréseit.

Orbán Viktor nem tud változni és nem akar változást, az ugyanis hatalma elvesztéséhez vezetne – hangsúlyozta a politikus.

(MTI)

Valódi Hírek