Történt valami? Kemény kérdést szegeztek Navracsics Tibornak a Fidesz-médiában

Nagy pácban van Navracsics.

Zajlik az élet Tusványoson, épp most tartják az immáron XXXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényt, amelynek főszereplője Orbán Viktor miniszterelnök lesz, aki szombaton fogja majd megtartani beszédét. Az eseményen többek között a HírTV is forgat, a csatorna pedig készített egy interjút Navracsics Tibor miniszterrel is.

Az Erasmus-ügyben érdeklődtek Navracsicsnál. Felidézték, hogy a miniszter korábban azt mondta, mindenben sikeresen megállapodtak, már csak az Európai Bizottságra várnak. Ugyanakkor emlékeztették a minisztert arra is, hogy Johannes Hahn uniós költségvetési biztos kijelentette, ez nem teljesen így van, mert ők

még mindig várják a magyar kormánytól a feltételek teljesítését.

Navracsics cáfolta az uniós biztost, és közölte, ők egy hónapja elküldték „a legutóbbi normaszövegüket” a Bizottság részére, és arra – elmondása szerint – nem kaptak semmilyen választ. Navracsics nehezményezte, hogy az uniós biztos az újságírókon keresztül üzen neki, mert már a Bizottság „nem hajlandó tárgyalásokat folytatni” a magyar kormánnyal.

„Illett volna egy hónap alatt reagálni”

– panaszkodott a miniszter.

A beszélgetés ezen pontján a riporter azt firtatta, az uniós biztos tájékoztatása szerint már szeptembertől is kieshetnek a magyar egyetemek az Erasmus-programból,

„ami viszont – hát mondjuk ki –

nagyon nagy érvágás lenne a diákoknak és az intézményeknek”

– jelezte a miniszternek a kormánypárti médium.

Navracsics elismerte, „ez valóban nagy érvágás lenne”, de ő nem látja, hogyan eshetnének ki a magyar egyetemek a programból. Azt mondta, az új határidőt leginkább fenyegetésnek értékeli a Bizottság részéről, és megjegyezte: ilyenkor ők egyébként is „szabadságon szoktak lenni”.

A riporter felvetette azt is, hogy ha Varga Judit korábban arról arról számolt be, hogy minden rendben van, sikeresek a tárgyalások Brüsszellel, akkor miért nem állnak szóba a magyar kormánnyal. Majd a minisztert megkérdezték, hogy továbbra is

biztos-e abban, hogy az uniós pénzek megérkeznek Magyarországra.

„Persze! Igen. Meg fogunk állapodni! Meg fogunk állapodni”

– hajtogatta Navracsics, aki az interjú további részében hasonlóképp magyarázta a bizonyítványát.

„Nettó hazugság, amit Navracsics Tibor mond, nettó hazugság, hogy az Európai Bizottságon múlik bármi is. Az Erasmus- és Horizont-pénzeket az Európai Tanács függesztette fel, és a pénzeket a Tanács is tudja visszaadni”

– hangsúlyozta Lattmann Tamás nemzetközi jogász pénteken.

Hozzátette: ha Navracsics valóban rendezni akarná a helyzetet, akkor lépnie kellene kormánytagként, hogy összeülhessen a parlament. Kezében persze a gyönyörűen összegyűjtött aktákkal, hogy ezeket a jogszabályokat tessék nagyon gyorsan elfogadni. Akkor hihető lenne, hogy meg akarja oldani a problémát – hívta fel a figyelmet a szakember a hírklikk.hu-nak adott interjújában.

Valódi Hírek