Leleplezés: Itt vannak a legsúlyosabb tények a Magyarországra telepített akkumulátorgyárakról

Fájdalmas igazságok.

A hazai akkumulátorgyárakban jellemzően kékgalléros, alacsony bérű, igen monoton munkavégzéssel jellemezhető gyártósori munkahelyek létesülnek, amelyekre gyakran csak vendégmunkásokat találni – írta meg a portfolio.hu a Magyar Közgazdasági Társaság hazai akkumulátorgyártás munkaerőpiaci vonatkozásait elemző online konferenciájáról készült beszámolójában.

A megszólaló kutatók szerint az alacsony hozzáadott értékkel jellemezhető akkumulátorgyártásra való szakosodás árt az országnak, emiatt továbbra is rossz helyen maradunk a nemzetközi értékláncokban.

Magyarul maradunk összeszerelő-ország.

Czirfusz Márton, a Periféria Közpolitikai és Kutatóközpont alapítója elmondta: az 1-2 évvel ezelőtti kormányzati becslések szerint a kelet-ázsiai vállalatok által dominált hazai akkumulátor-értéklánc cégeinél az évtized közepére várhatóan 30 ezernél több ember fog dolgozni. 2021 őszéig a kormányzati adatok alapján már 14 ezer munkahely jött létre az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódóan.

„A kormány nagyon intenzív beruházásösztönzési politikát folytat ebben az ágazatban, viszont ehhez kapcsolódóan hiányzik az erre az ágazatra célzottan kidolgozott foglalkoztatáspolitika. Azt látjuk, hogy a beruházók folyamatosan jönnek, de hogy miként lesznek dolgozók is az új üzemekben, az már sokkal kevésbé átgondoltabb”

– hangsúlyozta a kutató.

A konferencián kiderült, hogy

a gyártósoron dolgozó operátorok alapbérei nem elegendők a megélhetéshez,

így a magasabb vagy tisztességesebb béreket túlórákkal, bónuszokkal, pótlékokkal és béren kívüli juttatásokkal lehet elérni. Ha viszont a dolgozó az adott hónapban elesik ezektől, mert mondjuk néhány napig táppénzen volt, akkor gyakorlatilag lehetetlen a megélhetés.

Éltető Andrea, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa ezzel kapcsolatban kiemelte: a kínai CATL debreceni akkumulátorcella-gyártó üzemében is alapvetően operátorokra, betanított munkásokra lesz szükség, hiszen a vezető operátorok, menedzserek kínaiak lesznek, és hasonló tendencia figyelhető meg a hazai akkumulátor-értéklánc többi gyárában is.

Szóba került az is, hogy

a Samsung gödi gyáránál a mintegy hatezer dolgozó fele külföldi,

a helyi, gödi munkavállalók száma 100 alatt van.

Folyamatosan beszámolunk a magyarországi akkumulátorgyárakkal kapcsolatos fejleményekről. Az ország számos pontján komoly tiltakozás bontakozott ki az akkumulátorgyárak magas vízfelhasználási igénye miatt. A vendégmunkásoktól is sokan tartanak, a magyar társadalomban elültetett idegengyűlölet visszaháramlik a Fideszre. Az ázsiai vendégdolgozókról Varga Ferenc DK-s politikus videósorozatot indított.

Valódi Hírek