Súlyos részletek jöttek: Ezt tette Vidnyánszky Attila a Nemzetiben történt baleset után

Sokatmondó.

Csütörtökön kezdi vizsgálni a Nemzeti Színházban múlt pénteken történt baleset körülményeit a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Az esetet követően beszámoltunk róla, hogy több métert zuhant a színház díszletéről a társulat két színésze, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Rómeó és Júlia című darab előadása közben. Mindketten súlyosan megsérültek, és kórházba kellett szállítani őket. Szász Júliát végül szerdán engedték ki a baleseti osztályról.

Vidnyánszky Attiláék hétfőn rendkívüli értekezletet tartottak, ahol felmerült az igazgató felelőssége. Azt a direktor végül elismerte, le is mondott tisztségéről, azonban azt nem fogadta el az illetékes kulturális és innovációs miniszter, Csák János.

Az esetet követően a BRFK így reagált a Blikk megkeresésére:

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a sajtóban megjelent hírek alapján – a körülmények tisztázása érdekében – hivatalból nyomozást rendelt el foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Az eljárás feladata annak tisztázása, hogy a történtekért terhel-e valakit büntetőjogi felelősség

közölték.

A baleset után Vidnyánszky Attila direktor

rögtön elbontatta a színház többek szerint életveszélyes díszletét.

Az igazgató szerdai nyilatkozatából kiderült, párhuzamosan két vizsgálat is elindult: az egyik a rendőrségi, a másik pedig a belső, színházi. Ebben elárulta: a díszletet újra felépítik, hogy modellezzék a történteket.

Egy harmadik, fontos vizsgálatról azonban nem esett szó: a munkavédelmiről. A munkáltató ugyanis „köteles a súlyos munkabalesetet a munkavédelmi hatóságnak azonnal bejelenteni hívta fel a figyelmet az Index.

Figyelemre méltó tény, hogy a munkáltató „a munkavédelmi hatóság megérkezéséig köteles a baleseti helyszínt a mentést követően balesetkori állapotában megőrizni„. Ez azonban, mint tudjuk,

nem történt meg.

A BRFK-hoz nem érkezett bejelentés a munkavédelmi hatóságtól, ők foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indítottak nyomozást, egyelőre ismeretlen tettes ellen. „A szemlét a rendőrök így utólag tartották meg az addigra megváltoztatott helyszínen, illetve újabb szemle megtartására kerül sor a rekonstruált helyszínen. Az eljárás feladata rekonstruálni a történteket, tisztázni a körülményeket, valamint azt, hogy terhel-e valakit büntetőjogi felelősség” – közölték.

Valódi Hírek