Megtörte a csendet Vidnyánszky Attila: Kulcsfontosságú dologra készülnek a Nemzetiben

Ezzel rengeteg részlet tisztázódhat.

Mint írtuk, félbeszakították a Rómeó és Júlia című előadást pénteken a Nemzeti Színházban, mert baleset történt a színfalak mögött. Két színész, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó súlyosan megsérültek, kórházba kellett szállítani őket. Azóta kiderült, műtétre volt szükségük, de állapotuk stabil.

Szász és Horváth az értesülések szerint a vastraverzekkel felépített díszlet felső emeletéről zuhant több – egyesek szerint négy – métert hátrafelé. A színésznő egy korábbi interjúban már beszélt a magasba épített erkélyről, valamint arról, hogy vigyázniuk kell magukra és egymásra az előadások közben.

A történtek után hétfőn Vidnyánszky Attila lemondott a Nemzeti Színház vezetéséről, ám Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter nem fogadta el a kezdeményezését.

Vidnyánszky a minap a Magyar Nemzetnek elmondta: még a héten visszaépítik a nagyszínpadra az előadás díszletét, hogy

modellezzék, mi okozhatta a balesetet.

Időközben a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával kezdett nyomozni, ezzel párhuzamosan pedig a színház is vizsgálja a történteket.

A színház vezetője saját bevallása szerint örül annak, hogy elkezdődött a hatósági vizsgálat, szeretnének mielőbb pontot tenni az ügy végére.

A megsérült színészekről úgy nyilatkozott: a körülményekhez képest jól vannak, az információk szerint a héten hazamehetnek a kórházból. Ugyanakkor a testi gyógyulás mellett fontos a lelki gyógyulásuk, a társulat pedig mögöttük áll, a kollégák nagyon várják vissza őket – magyarázta Vidnyánszky.

Mint mondta, a történtek miatt változás lesz a repertoárban, és bár egyes daraboknál a csere megoldható, több előadást le kellett mondaniuk. A Rómeó és Júliánál ugyanakkor mérlegelnie kell, hogy belefogjanak-e a helyettesítésbe vagy sem. Mindenesetre jelenleg az elsődleges a színészek gyógyulása – mutatott rá az színház vezetője.

Hozzátette: átgondolják a repertoárt, próbálják minél biztonságosabbá tenni a problémás jeleneteket, valamint szóba kerülhet olyan felelősségvállalási nyilatkozat, amelynek aláírásával egy színész vállalja, hogy saját felelősségre csinál bizonyos mozdulatokat. Elmondása szerint egyes színházakban ezt már alkalmazzák, náluk még nem volt ilyen.

A Rómeó és Júlia díszletével kapcsolatban már többen jelezték a kockázatot, de Vidnyánszky elmondása szerint ezek a visszajelzések nem jutottak el hozzá. Érzései szerint most sokan kihasználják ezt a helyzetet, és

nemtelen támadást indítottak a színház és személye ellen.

A bátorító üzenetekről úgy fogalmazott: szívmelengető, hogy ennyi ember szurkol a színháznak és vezetőjének Budapestről, vidékről, sőt külföldről is.

Valódi Hírek