Itt a súlyos lista a kirúgott Fidesz-politikusokról: Őket penderítették ki bosszúból Orbánék, miután az érintettek szembementek a párttal

Nincsenek kevesen.

Bár L. Simon László pár éve még úgy nyilatkozott a pártjáról, hogy „Itt nem úgy mennek a dolgok, hogy az ember hibázik, és rögtön ejtik”, azért ez korábban sem volt igaz: ha valaki a párt hivatalos álláspontjával szembement, az bizony repült. Így történt a Magyar Nemzeti Múzeum kirúgott ex-főigazgatójával is, aki korábban a hatalomgyár része volt.

Kigyűjtöttünk néhány figyelemre méltó példát az elmúlt évekből. Természetesen nem teljes körű a lista; ezzel csak arra kívánunk rámutatni, hogy bármilyen, a pártelittel való szembenállás súlyos következményekkel járt.

Lássuk, kik azok a fősodratú Fidesz-politikusok, akik szembementek a párt politikájával, és ejtette őket a szervezetük!

1.) Szájer József

A leghíresebb, világsajtót is bejárt eset Szájer Józsefé.

Hiába volt ő megbecsült ősfideszes, az Alaptörvény megírója, amikor egy burleszkbe illő lebukás után kiderült, hogy homosz*xuális, ráadásul a drogokat sem veti meg, és még a brüsszeli rendőrök elől is megpróbált egy ereszen elmenekülni, búcsút inthetett minden pártbéli posztjától, és azóta is visszavonultan (bár valószínűleg a bujdoklás terhétől megszabadulva) él.

Orbán Viktorék álszentsége itt érhető tetten a legjobban, hiszen a pártvezetésen belül Szájer irányultsága nem volt titok, így csak akkor léptek fel ellene, amikor mindez a nagy nyilvánosság elé került.

2.) Borkai Zsolt

Hasonlóan hatalmasat robbant az örökösnek hitt győri városvezető, Borkai Zsolt sz*xvideója. Sőt, hatását tekintve még nagyobbat, hiszen valószínűleg befolyással volt a 2019-es önkormányzati választásokra is, és a szoros versengéseket az ellenzék javára dönthette el.

Az egykori olimpiai bajnok adriai drogos félrelépését bemutató videó elsőre nem volt elég, hogy azonnal elengedjék a nyerésre toronymagasan esélyes polgármesterjelöltjük kezét, de aztán a vártnál sokkal szűkebb győzelem és az országos sajtóvisszhang után leváltották pártbéli pozíciójából, és lemondatták polgármesteri tisztségéről.

Borkai mostanra odáig jutott, hogy független jelöltként elindul az önkormányzati választáson egykori helyettese, a mostani fideszes polgármester ellen.

3.) Völner Pál

Szintén nagyot szólt Völner Pál korrupciós ügye, bár nem volt olyan nagy politikai hatása a választásokra, mint Borkai hajókázásának. Az Igazságügyi Minisztérium egykori államtitkára a valaha volt legmagasabb rangú fideszes, aki ellen rendőrségi eljárás indult, így kénytelenek voltak leváltani őt. Bár ez az elválás rugalmas volt, mert az országgyűlési képviselői posztját azután is megtarthatta a ciklus végéig, hogy eljárás indult ellene. Ennek oka, hogy az ő szavazata is kellett ahhoz, hogy megmaradjon a kétharmad.

A végrehajtói maffiával összejátszó Völner ügyének tárgyalása jelenleg is folyik. Az ügyészség 8 év börtönt és 25 millió forint pénzbüntetést kért rá.

4. Prőhle Gergely

Sok mindenben hasonlít L. Simon László esetéhez Prőhle Gergelyé. A Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját (aki korábban szintén volt fideszes államtitkár) 2018-ban azután váltották le posztjáról váratlanul, hogy egy cikksorozat részeként nekiment az akkor még kormánypárt szélsőjobboldali szárnyát képviselő, de ma már a Mi Hazánkban politizáló Szakács Árpád. Mondvacsinált vádjai szerint Prőhle engedményeket tett a liberális értelmiségnek, bármit is jelentsen ez.

5.) Varga István

Más szempontból, de szintén analógiát mutat a most történtekkel Varga István esete. A fideszes propagandasajtó-termékek százait összefogó Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) akkori kuratóriumi elnöke egy interjúba bukott bele 2019-ben. Néhány mondata volt csak, amelyben kritizálta a kormánysajtót, de elég is volt ennyi a leváltásához.

Pedig csak őszinte volt. Azt nyilatkozta ugyanis, hogy „igényes, jó tollú újságírókat a másik oldalon látok”. Úgy értette, hogy a kormánypárti sajtó színvonaltalan, és még a fideszesek is előbb néznek utána a tényeknek az – akkor még – független Indexen, mint a pártállami Origón.

6.) Borbély Lénárd

Bár ez már a második vonal a párton belül, de ide kívánkozik a Borbély Lénárd-Németh Szilárd csörte is.

A csepeli polgármester hithű fideszes volt, ám néhány helyi ügyben szemben találta magát hivatali elődjével, az országosan hírhedtté vált rezsibiztossal, aki a birkózóklubjának játszott át csepeli ingatlanokat. A végeredmény az lett, hogy Németh feloszlatta a Fidesz csepeli szervezetét, amely automatikusan a pártpolitikusok tagságának megszűnésével járt.

Tehát Németh kirúgta a pártból a riválisát, akit végül az újraalakult Fideszbe vissza sem vettek.

7.) Ángyán József

Sokak számára ismerősen csenghet Ángyán József neve. A nagy tekintélyű akadémikus még a NER hajnalán, 2010 és 2012 között volt a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára. Ő dolgozta ki a Fidesz 2010-es választási programjának mezőgazdasági részét, és azért vállalt posztot a kormányban, hogy végre is hajtsa az általa jegyzett, a kis- és középbirtokosoknak kedvező földreform-programot.

Orbán őt is átejtette: hatalomra kerülve teljesen más irány, a fideszes oligarchák által uralt nagybirtokosi szerkezet lett az uralkodó, így Ángyán lemondott, és nyíltan kritizálta korábbi főnökét. Válaszul ellene indították az első összehangolt lejárató kampányok egyikét.

+1.) L. Simon László még egyszer

És végül egy érdekesség: L. Simon Lászlót sem most rúgták ki először, ráadásul a megalázó körülmények is hasonlóak.

A mostani eset kapcsán a 444 idézte fel, hogy 2016-ban a kormány akkori második embere, Lázár János úgy jelentette be L. Simon leváltását a kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkári pozíciójából, hogy

arról senki nem tudott előre. Még az érintett sem.

Indokként azt hozta fel, hogy nem elégedett azzal, ahogyan a dolgok a műemlékvédelem területén haladnak.

Az akkori kirúgásból még visszadolgozta magát az élvonalba L. Simon. A mostaniból már valószínűleg nem lesz kedve.

Valódi Hírek