Betelt a pohár: A Magyar Újságírók Országos Szövetsége nekiment az Orbán-kormánynak

Elegük van.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) tiltakozik Csák János miniszter döntése ellen, amellyel megtiltotta, hogy a World Press fotókiállítást a 18 évnél fiatalabbak látogathassák.

A MÚOSZ közleményét változtatás nélkül tesszük közzé:

„Egy politikai hecckampánynak szinte első szóra bedőlve, a kormány egyik tagja megfosztott minden 18 évnél fiatalabb magyar állampolgárt attól, hogy megtekinthesse a világ legrangosabb fotókiállítását, amely egyébként a világon mindenütt szabadon látogatható. A hivatkozás a gyermekvédelmi törvény.

A 2021. évi LXXIX. törvény 6/A. §-a úgy fogalmaz, a gyermeki jogok biztosítása érdekében tilos tizennyolc éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.

A Mi Hazánk politikusa már korábban jelentős példányszám növelést ért el azzal, hogy bedarált egy, szerinte a homoszexualitást népszerűsítő könyvet. A törvényben a kritikus mondatrész, amire hivatkozott Dúró Dóra a World Press kiállítás kapcsán, hogy abban egyértelmű a homoszexualitás megjelenítése.

A MÚOSZ nem álszent, és nem gondoljuk, hogy a chilei meleg idősotthon lakóit bemutató fotósorozat megnézése után bármelyik látogató kedvet kapna a nemi identitása megváltoztatásához.

De nem ez a hely és alkalom a törvényről újra nyitni a vitát, pedig látható, több az okozott kár, mint a remélt haszon.

A MÚOSZ most az eljárás módszere és üzenete miatt tiltakozik.

Úgy döntött a kormány minisztere, hogy inkább ne lássanak a 18 évnél fiatalabbak egyetlen képet sem abból a tárlatból, amely a fotóriporterek legrangosabb nemzetközi seregszemléje, ahelyett, hogy az általuk veszélyesnek ítélt képeket tették volna olyan helyre, ahova csak a születés dátumát igazolva léphettek volna be a látogatók.

Bár ez is súlyosan sértette volna a látogatók tájékozódási jogát, de nem totális tiltást jelentett volna.

A melegellenes kampányok eszközévé vált a kormány. Már a művészet sem számít, elég egy kis provokáció, és beindul a tiltás, a cenzúra kormányzati gépezete.”

(MÚOSZ/Facebook)

Valódi Hírek