Durvul a helyzet: Kíméletlen üzenetet küldött Orbánnak a horvát kormányfő

Figyelmeztette a magyar miniszterelnököt.

Az európai vezetők nem szívlelik, hogy hozzájuk képest a magyar miniszterelnök szembe megy az autópályán – jelezte az economx.hu beszámolója szerint a konzervatív horvát kormányfő nyilatkozatában.

Mint megírtuk, Orbán Viktor Kínában tárgyalt, ezért nem tudott részt venni a keddi rendkívüli uniós videókonferencián, amelyet az Európai Tanács elnöke, Charles Michel az izraeli–palesztin konfliktus konfliktus miatt hívott össze. Kiemelt céljuk volt, hogy az uniós vezetők közös nevezőre jussanak a közel-keleti konfliktussal kapcsolatban.

A találkozó abból a szempontból is „érdekes” volt, hogy a magyar miniszterelnök osztrák kollégáját kérte meg, hogy képviselje Magyarországot az eseményen, hiszen a kormányfő éppen nem ért rá arra, hogy Magyarországot képviselje, ugyanis

inkább Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz államfővel tanácskozott.

A találkozóval kapcsolatban a konzervatív horvát kormányfő sem ment el szó nélkül. Újságíróknak elmondta, az európai vezetők óva intették Orbánt attól, hogy meleg kapcsolatokat ápoljon Moszkvával. Andrej Plenkovic kifejtette: Orbán leginkább politikai, gazdasági és energetikai érdekek miatt tartja fenn a kapcsolatokat Oroszországgal, ezért is egyeztet folyamatosan velük a gáz áráról.

„Tehát úgy döntött, hogy

valami mást csinál, mint amit mindannyian csinálunk”

– mutatott rá, hozzátéve: ezt Orbánnak már többször is szóvá tették, de továbbra is ezt teszi. Andrej Plenkovic Orbánnal kapcsolatos nyilatkozatát nemcsak a horvát média kapta fel, hanem a horvát kormány hivatalos honlapján is közölték.

„Tisztességtelen dolog oroszbarátsággal vádolni Magyarországot, hazánkat senki nem oktathatja ki a történelemről, a szabadságról, a magyarok pontosan tudják, hogy milyen elnyomás alatt élni, szemben azokkal, akik ezt nem tapasztalták meg”

– idézte a portál Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentéseit, amelyeket a lengyelországi Karpaczban tett szeptemberben egy gazdasági fórumon.

Akkor elmondta, szerinte a fizikai valóság, a meglévő infrastruktúra határozza meg az energiaellátást, és az EU – jelentette ki – „nem tesz semmit az alternatív szállítási útvonalak fejlesztése érdekében”.

„Ha kizárjuk az orosz földgázt, akkor mi lesz holnap?

Ki fogja elmagyarázni a magyaroknak, hogy nincsen fűtés? (…) Ha elállunk a paksi bővítési szerződéstől, akkor hogyan fogjuk kiváltani azt ugyanilyen áron és menetrenddel?”

– vetette fel.

Valódi Hírek