Betelt a pohár: Debrecen fideszes polgármestere váratlanul nekirontott az Orbán-kormánynak

Szokatlan közleményt adott ki.

Papp László (Fidesz-KDNP) hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta:

elfogadhatatlan,

hogy olyan szabályozás legyen érvényben, amely lehetővé teszi a kormányhivatalok számára, hogy a környezetszennyező cégekkel szemben ne bírságot szabjanak ki, ne a bezárás szankciója fenyegesse a szabályok megszegőit, hanem szerződést kössenek velük, amelyben a szennyező vállalja, hogy egy bizonyos határidőn belül megszünteti a jogsértést.

Debrecen fideszes polgármestere annak a meggyőződésének adott hangot, hogy környezetvédelmi kérdésekben az állami szervekbe vetett közbizalom alapja

a következetes és szigorú hatósági fellépés.

„Így születhetett meg Debrecenben az ország legszigorúbb, az európai uniós előírásokon is messze túlmutató környezetvédelmi engedélye a CATL akkumulátor üzeme kapcsán”

– írta Papp László.

Papp László emlékeztetett: néhány héttel ezelőtt született egy jogszabály, amely lehetővé tette, hogy a szabályt szegők környezetvédelmi szerződést kössenek a kormányhivatalokkal. Majd ígéret született arra, hogy módosítják a rendeletet úgy, hogy csak működő kohászati üzemekre vonatkozzon.

„A szavakat tetteknek kell követni”

– hívta fel a figyelmet a fideszes polgármester, aki közleményében

felszólította Magyarország Kormányát, hogy vonja vissza az érintett rendeletet.

„Fontosnak tartom a Dunaferr megmentését célzó törekvést, de ez nem járhat együtt azzal, hogy bárki kibúvót találjon a környezetvédelmi szabályok alól. Különösen nem vonatkozhat semmilyen könnyítés az akkumulátorgyárakra”

– fogalmazott Papp László, aki szerint olyan szabályozásra van szükség, amely garanciát ad mindenki számára, hogy más vállalatok még elméletben sem élhetnek vissza a jogszabály adta lehetőséggel.

„Debrecen polgárainak biztonsága nem szerződés kérdése. Ez megkerülhetetlen kötelességünk”

– zárta sorait Papp László.

(Papp László/Facebook)

Kapcsolódó:

Itt a rendelet: Az Orbán-kormány átírta a törvényeket, hogy akadályok nélkül épülhessenek az akkumulátorgyárak Magyarországon

https://nyugatifeny.hu/2023/08/23/gaz-van-vizsgalatot-inditott-az-europai-bizottsag-a-debreceni-akkumulatorgyar-miatt

Valódi Hírek