Gáz van: Vizsgálatot indított az Európai Bizottság a debreceni akkumulátorgyár miatt

Rengeteg probléma van a gyárral.

Vizsgálatot indított az Európai Bizottság a kínai CATL vállalat debreceni akkumulátorgyárának engedélyezésével kapcsolatban – közölte Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa.

Facebook-bejegyzésében emlékeztetett: panaszát tavasszal nyújtotta be a Bizottságnak, amelyben jelezte, az engedélyben szereplő akkumulátorgyár vízigénye olyan vízbázist terhel meg Debrecenben, amely már jelenleg is rendkívül túlterhelt.

Kiemelte: a CATL-gyár engedélyezése lehetetlenné teszi az Európai Unió Víz Keretirányelvének való megfelelést, és a vízbázis állapotának további súlyos romlását vetíti előre. Mindez erőteljesen károsítja a jelenleg is kiszáradó, a felszín alatti vizekhez kötődő, Natura 2000-es (azaz uniós) védelem alatt álló olyan ökoszisztémákat, mint például a debreceni Nagyerdő – hívta fel a figyelmet.

Jávor Benedek bejegyzését alább közöljük:

„BREAKING! Panaszom nyomán elindította az Európai Bizottság a debreceni CATL-akkumulátorgyár engedélyével kapcsolatos vizsgálatot!

Tavasszal nyújtottam be a panaszomat a Bizottságnak, amelyben felhívtam a figyelmet, hogy az engedélyben szereplő akkumulátorgyár vízigénye olyan vízbázist terhel meg Debrecenben, amely már jelenleg is jelentősen túl van használva, a különböző vízkivételek akár háromszorosan (!) is meghaladhatják a visszapótlódás ütemét!

Az Európai Unió Víz Keretirányelve eközben a felszín alatti vízbázisok helyzetének javítását, a »jó« állapot elérését írja elő.

A CATL-gyár engedélyezése lehetetlenné teszi ennek teljesítését,

és a vízbázis állapotának további súlyos romlását vetíti előre. Mindez erőteljesen károsítja a jelenleg is kiszáradó, a felszín alatti vizekhez kötődő, Natura 2000-es (azaz uniós) védelem alatt álló olyan ökoszisztémákat,

mint például a debreceni Nagyerdő.

Továbbá akadályozzák az uniós finanszírozású CIVAQUA projekt céljainak megvalósulását is, hisz annak célja éppen a talajvízszint-süllyedés megállítása és a térség vízpótlása. Ez a cél sem teljesülhet, ha a nagy nehezen a térségbe juttatott vizet egyből elhasználja az akkumulátorgyár.

Mindez azt jelenti, hogy

az engedély az unió Víz Keretirányelvét és Élőhelyvédelmi Irányelvét is sérti,

továbbá az uniós finanszírozás kárba veszését eredményezi.

A Bizottság mostani válasza alapján megkezdték a panaszomban foglaltak vizsgálatát! A Párbeszéd – Zöldek szerint a politikailag befolyásolt, a működésképtelenség határán billegő magyar zöldhatóság helyett objektív, független szervezet vizsgálatára van szükség, hogy kiderüljön, milyen tényleges hatásai lehetnek a CATL akkumulátorgyárának a debreceni vízbázisokra!

Védjük meg vizeinket! Ne engedjük, hogy a kormány kínai ökogyarmattá tegye Magyarországot!

(kép: az épülő gyár helyszíne, Tagesschau)”

(Jávor Benedek/Facebook)

Valódi Hírek