Navracsics Tibor éppen most tudta meg, mire készül az EU a magyar uniós pénzek kapcsán

Optimista a miniszter.

Kedden délelőtt mi is megírtuk, hogy – a Financial Times értesülései szerint – az Európai Bizottság feloldhat 13 milliárd eurónyi forrást a magyar kormány elől elzárt 22 milliárdból. Ezért cserébe Orbán Viktornak rá kell bólintani az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós EU-s támogatásra.

„Optimista voltam az elmúlt másfél évben is a tárgyalások menetét tekintve, ezek a sajtóhírek megerősítenek ebben”

– ezt már Navracsics Tibor reagálta a fentiekre az index.hu beszámolója szerint.

„Abban bízom, az év végéig mindenképpen megszületik a megállapodás az Európai Bizottsággal, amely ténylegesen is lehetővé teszi, hogy hozzáférjünk az uniós forrásokhoz, ne pusztán az előlegekhez, hanem a projekteket is finanszírozni tudjuk”

– tette hozzá a miniszter.

Azt ugyanakkor ő is hangsúlyozta, hogy egyelőre sajtóhírekről van szó,

uniós részről senki nem erősítette meg, hogy lehet szó a megegyezésről.

Navracsics arra is reagált, hogy a pénzek folyósításának feltétele Ukrajna uniós támogatásának megszavazása lenne: „Semmilyen megkeresést nem kaptunk ez ügyben. Különben is, ezek külön politikai csomagok, amelyek ugyan párhuzamosan folynak, de nem moshatók össze”.

„Mi június óta készen állunk arra, hogy nyugvópontra jusson a vita, miután májusban elfogadta a magyar parlament azt a törvénycsomagot, amely megoldást jelent a jogállamisági problémákra”

– tette hozzá a miniszter, miután azt is felsorolta, mennyi mindent megtett már a Fidesz az uniós pénzekhez való hozzáférésért cserébe.

Navracsics Tibor novemberre, de legkésőbb decemberre várja a megegyezést az Európai Bizottsággal. Igaz, a miniszter már korábban is többször megígérte, hogy pár hónapon belül jönni fognak az uniós pénzek, ennek ellenére

mégsem érkeztek meg.

Ehhez képest mégis az a hír járja, hogy a miniszterelnök bővíteni fogja Navracsics tárcájának feladatkörét.

Valódi Hírek