Mi a frászt csinálnak Matolcsyék? Akkora mínuszt hozott össze a jegybank, hogy beleremegett az Orbán-kormány

Ez baj.

Az első félévben 999,3 milliárd forintos vesztesége volt a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), ezzel a saját tőkéje mínusz 1500 milliárd forint volt június végén – írta a Portfolio a jegybank honlapján közzétett féléves jelentés alapján.

2022 első és második félévében még „csak” mínusz kétszázmilliárd forint körül alakult a veszteség, a 2021 előtti években pedig még többletbevétele is volt a jegybanknak. A jelentés szerint „az eredményt” leginkább a kamatveszteség határozta meg.

„A kibővült mérlegben az infláció megfékezése érdekében megemelt, de 2023. május vége óta csökkenő kamatszint mellett a bankrendszer többletlikviditásának lekötése jelentős mértékű nettó jegybanki kamatráfordítással járt”

– írták.

A kormányzat azért is módosíthatja majd a jegybanktörvényt, mert a mínuszos tőke rendkívül megterhelné a költségvetést a következő években. Jelezték, a módosítás indokolt, ellenkező esetben ugyanis a jövő évi költségvetésre több százmilliárdos teher hárulna, mivel öt év állna rendelkezésre a tőke pótlására.

Kapcsolódó:

Ebből baj lesz: Matolcsyék súlyos jelentést adtak ki a magyar gazdaság állapotáról

Ekkora baj van? Matolcsyék rendkívüli ülést hívtak össze az infláció miatt

Matolcsy újra belerongyolt Orbánékba – a Fidesz legfontosabb intézkedését cincálta darabokra

 

Valódi Hírek