Újabb háború tört ki: Megindult a roham Európa határán, elküldték a hadüzenetet (+videó)

Azerbajdzsán indította a háborút.

Helyi idő szerint kedden kora délután

Azerbajdzsán „terrorizmusellenes” háborút indított az Örményországhoz tartozó Hegyi-Karabah ellen

írta meg a reuters.com.

A konfliktus előzményei még a Szovjetunió összeomlásáig vezethetők vissza, akkor ugyanis a két volt tagköztársaság között a határrendezés egyik fél számára sem lett kielégítően rendezve. Ténylegesen háborúvá ugyanakkor csak 2020 őszén fajult a helyzet: ekkorra Azerbajdzsán akkor támadást indított Örményország ellen. Akkor erről mi is írtunk egy elemzést, ezt érdemes újra felidézni.

A mostani azeri támadás közvetlen kiváltó oka az volt, hogy négy katonájuk és két polgári személy örmény lázadók által elhelyezett aknák miatt az életét vesztette. Az azeri támadásról és öngyilkos drónok bevetéséről már terjednek videók az interneten.

A megtámadott régióban

félő, hogy humanitárius katasztrófa alakul ki,

ugyanis az azeri erők teljesen elvágták a külvilágtól a térséget.

2020-ban Azerbajdzsán sima győzelmét szakértők szerint a török Bayraktar drónoknak köszönhette. A muzulmán ország legfontosabb szövetségese és támogatója ugyanis Törökország a térségben. Ezzel szemben Örményország mögött sokáig az oroszok álltak, ők is segítettek tető alá hozni akkor a békét, így Moszkva garantálta annak betartatását.

2022-ben Ukrajna megtámadásával Oroszország elvesztette azt a képességét, hogy a Kaukázus térségében a béketeremtő szerepében tetszeleghessen. Örményország az elmúlt hónapokban megpróbált az Egyesült Államok felé nyitni, hogy pótolja az orosz támasz elvesztését. Valószínűleg Azerbajdzsán nem akarta megvárni, hogy megerősödjön az örmény–amerikai együttműködés, ezért akarják most gyorsan dűlőre vinni Hegyi-Karabah sorsát.

Annak ellenére, hogy Örményország a legősibb keresztény állam a világon, Azerbajdzsán pedig muzulmán, Orbán Viktor mégis az azeriek oldalára állt. Ezt jól mutatta az is, hogy Ilham Aliyev azeri diktátor is ott volt a Karmelita kolostorban augusztus 20-án, hogy együtt nézzék a tűzijátékot.

Valódi Hírek