Hegyi-Karabah: Porig égetik otthonaikat a menekülésre kényszerített örmények az azeri hatalomátvétel előtt (+videó)

Kulturális népírtás fenyeget a térségben.

Vasárnap megkezdődött az örmény területek átadása Nagorno-Karabachban a hathetes azeri-örmény fegyveres konfliktust követően, amelynek során Azerbajdzsánnak sikerült területeket foglalnia az örmények lakta enklávéból. Az örmények Kalbajar, Aghdam és Lachin tartományokat veszítették el – írja az aljazeera.com.

Az örmény nemzetiségű lakosság a fegyverszüneti egyezményt követően Örményországba menekül az azeri fennhatóság elől. Mielőtt azonban elhagynák a területet, sokan felgyújtják saját házaikat.

„Ez az én házam, nem hagyhatom a törökökre”

– mondta egy charektari lakos, miközben benzinbe itatott fát dobált a teljesen kiürített házába.

Az örmények gyakran hívják az azerieket törököknek, mert mindkét nép muszlim vallású, szemben a keresztény örményekkel. Az azeriek és a törökök hagyományosan jó kapcsolatot ápolnak és a mostani konfliktus során is törökök segítségével nyertek az azeriek.

Azerbajdzsánban úgy gondolják, hogy az örmények a gyújtogatással olyan épületeket rombolnak le, amelyek eleve nem voltak az övék.

Szombaton átadták a konfliktusban elesett katonák holttesteit is: Örményország

2317

katona haláláról számolt be. Azerbajdzsán nem adta ki az erre vonatkozó adatokat, de valószínűsíthető, hogy lényegesen kevesebb embert veszítettek el.

Az érintett régiókba folyamatosan érkeznek az orosz békefenntartók: Moszkva 2000 katonát küld 16 különböző stratégiailag fontos helyszínre. Az viszont kérdéses, hogy ez mennyiben akadályozza meg az azeri erőszakot és a kulturális értékeket hordozó építmények lerombolását.

Az örmények különösen tartanak attól, hogy nem menekülhet meg a Nagorno-Karabach északi részén található Artsakh-ban fekvő Dadivank, örmény kolostor sem. A kolostort a 9. és a 13. század között építették, és nemcsak az örmény, de a keresztény világ kulturális örökségéhez is hozzátartozik.

A Dadivank kolostor, az örmények most tömegesen látogatják attól tartva, hogy hamarosan lerombolják.

Az örmények jogosan tartanak a kulturális népírtástól: várható, hogy a terület elfoglalásával eltüntetnek onnan mindent, ami az örmény lakosságra emlékeztet; hacsak Vlagyimir Putyin békefenntartói ezt nem akadályozzák meg.

(aljazeera.com nyomán)

 

Valódi Hírek