Dúlnak az indulatok a pénteki diáktüntetés után: Panaszt tesznek a jogászok a rendőrség ellen

Megfigyelőik szerint a hatóság több hibát is vétett.

Mint írtuk, pénteken rendezték meg az Egységes Diákfront és az ADOM Diákmozgalom által szervezett „Érted megyünk – Demokrácia Napi Tüntetés”.

A demonstráló tömeg az esti órákban a Karmelita felé indult, ám esélyük sem volt megközelíteni az épületet, már a Király lépcső tetején a hatóság embereibe, valamint a Hír TV stábjába botlottak – utóbbi bizonyára sokáig emlegeti majd a találkozót, az emberek ugyanis azt skandálták, hogy „hazudik a TV”.

A rendőrség közleménye szerint a rendőrsorfalnál kisebb dulakodások alakultak ki, és bár a tüntetők hazamentek, a hatóság több eljárást is indított a pénteki események kapcsán.

Mint írták:

„A bejelentett és tudomásul vett gyűléseket követően

a tüntetők egy csoportja jogellenes gyűlésbe kezdett, és a Budai várba vonult.”

A Társaság a Szabadságjogokért kedden azonban arról írt, hogy a rendőrség szereptévesztésben van. Megosztották: jogi megfigyelőik jelen voltak, így

közvetlen tapasztalataik vannak arról, hogy milyen hibákat vétett a hatóság.

A TASZ szerint a rendőrség önkényesen zárt le területeket a tüntetők elől, jogsértő módon akadályozták a véleménynyilvánítást, később pedig félretájékoztatták a közvéleményt.

Hangsúlyozták: a pénteki tüntetést csak az tehette volna jogellenessé, ha elveszíti békés jellegét, ám ez nem történt meg. A rendőrség feladata, hogy feloszlasson egy tüntetést, amennyiben az elveszíti békés jellegét.

„Viszont amíg ez nem történik meg, addig biztosítania kell, hogy a résztvevők hangot adhassanak a véleményüknek, még akkor is, ha ezt a Várban szeretnék megtenni”

– emelték ki.

Megjegyezték: az agresszió a tüntetők részéről legfeljebb szóbeli lehetett, a rendőröknek biztosítaniuk kellett volna, hogy a demonstrálók a várban fejezzék be a tiltakozásukat.

A hatóság célja a gyűlés megakadályozása volt, a lezárás okát nem árulták el, a kérdésekre nem feleltek,

a hangosbemondón keresztül a tüntetőkre hárították a balesetveszély felelősségét,

az értékelő közleményük pedig félrevezető volt – összegezte a TASZ, majd hozzátették: mindezek miatt panaszt tesznek a rendőrséggel szemben.

Kapcsolódó cikk:

Valami megmozdult: Teli torokból ordítva követeli a dühös tömeg Orbán távozását (+videó)

 

Valódi Hírek