Lehet még fokozni: Elképesztő módszerekkel próbálják palástolni a hatalmas pedagógushiányt Magyarországon

Ebből még nagy baj lesz.

Beszámoltunk róla, hogy bár a kormány szerint a tanárok létszámában nincs semmi rendkívüli változás, ezrek jelezték, hogy a státusztörvény elfogadása esetén otthagyják a tanári pályát.

A pedagógushiány hatalmas méreteket öltött Magyarországon, több helyen pedagógiai asszisztensekkel próbálják palástolni a problémát, de akad olyan általános iskola is, ahol pedagógiai végzettség nélkül is oktatják a diákokat.

A Népszava friss értesülései szerint az egyetemi hallgatóknak is jutott feladat, ráadásul már nemcsak az utolsó éves tanárszakos diákokat, hanem

bármilyen évfolyamon tanuló pedagógushallgatókat, akár elsőéveseket is felvesznek az intézményekbe,

hogy enyhítsék a pedagógushiányt.

Mint írták, egyes iskolákban a fiatal pedagógusjelöltekre „egyszerűbb” feladatokat bíznak, így nekik juthat a napközi és a gyermekek felügyelete. Ugyanakkor előfordul, hogy esetenként helyettesíteni kell, a végzősök pedig akár óraadóként is jelen lehetnek az intézményekben – utóbbira már az előző tanévben is akadt példa.

Ezzel párhuzamosan átalakult a pedagógusképzés, így a hallgatók immár az első félévet leszámítva minden félévben gyakorlaton vehetnek részt – ez magába foglalja az óralátogatást és a tanítást is.

A Népszava érdeklődött a Klebelsberg Központnál (KK): pontosan arra voltak kíváncsiak, milyen jogszabályi alapja van annak, hogy egyes iskolákban akár elsőéves tanárszakos hallgatókat is alkalmaznak.

Válaszuk szerint a hatályos jogszabályok meghatározzák a foglalkoztatási kereteket,

a foglalkoztatás jogszerűségéért pedig az iskolák fenntartói a felelősek.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője a kérdéssel kapcsolatban elmondta: több olyan esetről hallott, amikor nem kizárólag végzős tanárszakos hallgatókat vettek fel az iskolákba dolgozni.

Elárulta: a múlt tanévben előadást tartott a Pécsi Tudományegyetemen a pedagógushallgatóknak munkajogból. Mint mondta, ott sem kizárólag végzősök voltak jelen, és furcsának találta, hogy leginkább az eseti helyettesítések szabályairól és azok kifizetéséről érdeklődtek a diákok. Végül kiderült, sok megjelent már közalkalmazotti jogviszonyban dolgozott, de akadt olyan is, akit jogsértő módon helyettesíteni küldtek órákra.

Megjegyezte: többször jelezte a problémát a tankerületi központoknak és a KK-nak, de érdemi választ nem kapott.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint a hallgatókat legfeljebb pedagógiai asszisztensi munkakörben lehetne alkalmazni szakképzett pedagógus mellett. Mint mondta, törvénysértőnek véli, hogy az egyetemistákra önálló órák megtartását, helyettesítését bízzák.

Kapcsolódó cikk:

https://nyugatifeny.hu/2023/09/07/ez-balul-sult-el-retvari-jo-hirt-probalt-kozolni-de-hirtelen-kiborult-a-bili

Valódi Hírek