Ennyi volt: Alkalmatlannak tartják az Orbán-kormányt, súlyos lépésekre szánta el magát az EU

Ugorhat a soros elnökség (is).

Magyarország töltené be 2024 júliusától hat hónapon át az Európai Unió soros elnöki tisztségét, hazánk csatlakozása óta második alkalommal.

Mint a 24.hu írta, a soros elnökség koordinálja az intézmény jogalkotással kapcsolatos tevékenységét és képviseli a többi uniós szervvel fenntartott kapcsolataiban. Azonban jövő tavasszal lesz a következő európai parlamenti választás, és a magyar elnökség alatt új vezetők kerülhetnek az európai intézmények élére.

A hírek szerint az Európai Parlament a június 1-jei plenáris ülésén egy újabb állásfoglalást tervez elfogadni a magyarországi jogállamiság helyzetéről és a befagyasztott uniós forrásokról.

Az állásfoglalás pedig azt vonja kétségbe, hogy

Magyarország képes-e hitelesen ellátni az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét

úgy, hogy közben lábbal tiporja az EU alapvető értékeit és elveit.

A Népszava birtokába került ötpárti határozati javaslattervezet szerint az Európai Parlament ezért felszólítja a Tanácsot, hogy találjon megoldást a problémára, másként a parlament fog lépni az ügyben.

A még nem végleges dokumentum hosszasan bírálja az egységes piacot sértő magyarországi intézkedéseket.

  • Kifogásolják az egyes vállalatok üzleti érdekeit veszélyeztető döntéseket,
  • a versenytársakat hátrányba hozó diszkriminációt,
  • a megfélemlítési módszereket, amelyeket a miniszterelnökhöz kötődő személyek alkalmaznak abból a célból, hogy
  • ellenőrzésük alá vonják a magyar ipar stratégiai ágazatait.

Állásfoglalásukban elítélik a magyar kormány stratégiáját képező EU-ellenes kampányokat, amelyek szerintük arra szolgálnak, hogy eltereljék a figyelmet az uniós értékek megsértéséről és a rendszerszintű korrupcióról.

Felszólították továbbá az uniós költségvetést kezelő Európai Bizottságot, hogy találjanak valamilyen megoldást arra, hogy az uniós források

akkor is eljussanak a polgárokhoz és a vállalkozásokhoz, ha a kormány nem hajlandó megfelelni a jogállamiság elvárásainak.

A legutóbbi határozat elfogadása óta romlott a jogállamiság és az alapvető jogok helyzete Magyarországon – hívták fel a figyelmet, példaként megemlítve a pedagógusok státusztörvény elleni tiltakozását , valamint a szociális- és munkajogok korlátozását.

Mint arról beszámoltunk, a múlt héten tett látogatást Budapesten az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának delegációja, amely az uniós pénzek felhasználását vizsgálta. A küldöttség arra volt kíváncsi, hogy jogszerűen használják-e fel Magyarországon az uniós pénzeket.

A küldöttség tagja volt Daniel Freund német képviselő is, aki csalódást keltőnek és kijózanítónak nevezte a magyarországi látogatást.

Valódi Hírek