Veszélyben Navracsics Tibor széke? Ősszel minden eldől, pár hét maradt hátra az igazság pillanatáig

Az uniós pénzek sorsa dőlhet el.

Nagy a tét az Európai Bizottság és a magyar kormány közti tárgyalásokon: ha Orbánék továbbra sem tudnak megnyugtató válaszokat adni az Európai Unió jogállamisági aggályaira, akkor hosszú ideig EU-s források nélkül maradhatunk, és a magyar gazdaságot még mélyebb recesszióba süllyedhet.

Ahogy mi is megírtuk, Varga Judit augusztus 1-jével lemondott miniszteri pozíciójáról. Egykori minisztériumát kettéosztották, az uniós ügyekért önálló kormánytag, Bóka János felel.

Bóka a jogi kérdések tisztázásával kapcsolatos jogokat kapta meg, így ő tárgyal majd ezen kérdésekről az Európai Bizottsággal. Navracsics Tibor viszi tovább a szakpolitikai vonalat, továbbra is ő felel a pénzek felhasználásáért. Az uniós oldalról marad Johannes Hahn költségvetési biztos a tárgyalópartner.

Két része van az uniós forrásoknak. Egyrészt ott van az a 14 ezer milliárd forintnyi összeg, amely a 2021-től 2027-ig tartó hétéves ciklus operatív támogatása. Másrészt van még 2300 milliárd forintnyi tétel a helyreállítási alapból.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a 14 ezer milliárdos összegben benne foglaltatik az a bő 4 ezer milliárd forintos keret is, amely változatlanul érkezik hazánkba: ez az agrár- és vidékfejlesztési keret. Tehát

összesen mindegy 9-10 ezer milliárd, továbbá még 2300 milliárd forintnyi euró megszerzéséért fog tárgyalni a két miniszter.

A lap hozzáteszi, hogy rövid távon nem változtat a forint–euró árfolyam ingadozása az összegen: 375 forintos árfolyamon alapján számolják át az összegeket.

Optimista forgatókönyv, hogy ősszel minden rendeződik. A pesszimista változat szerint azonban lehet, hogy csak télen dől el minden kérdés.

Azt hónapok óta tudni lehet, hogy az EU-s források megkapásához a magyar kormánynak teljesítenie kell az úgynevezett 27 mérföldkövet. Mi is írtunk arról, hogy májusban volt már itt egy háromfős, EP-képviselőkből álló bizottság, amely a hazai uniós források felhasználását ellenőrizte – bőven találtak még hiányosságokat.

Tehát a labda a magyar kormánynál pattog!

Fontos kérdés még az Erasmus és Horizont egyetemi ösztöndíjak ügye. Mint ismert, az EU nem látta biztosítottnak a modellváltó magyar felsőoktatási intézmények jogszerű pénzfelhasználását. Ezért 21 magyar egyetem és főiskola oktatói és hallgatói estek el az Európában tanulás lehetőségétől.

Összességében elmondható, hogy nagy teher hárul Bóka és Navracsics miniszterek vállára, ha ugyanis ősszel sem sikerül megállapodniuk az Európai Bizottsággal, akkor könnyen lehet, hogy az egyre elégedetlenebb közhangulat miatt a két miniszteren veri majd el a port Orbán Viktor.

Ugyanakkor a lakmusz.hu összeszedte átlátható formában mind a 27 „szupermérföldkövet”, amit a kormánynak teljesítenie kéne az uniós forrásokért. Ezekből jól látszik:

amit az EU kér a pénzek utalásáért cserébe, az valójában az Orbán-rendszer lebontása.

Tehát erősen kérdéses, hogy ezekben valaha lesz-e megállapodás a két fél között.

További érdekesség, hogy Navracsics Tibor tavaly kijelentette: ha nem sikerül megállapodni az EU-s forrásokról a kormánynak az EB-vel, akkor kész lemondani. Így tehát nem csak az ország jövője, de a miniszter politikai karrierje is a tét.

(Index nyomán)

Valódi Hírek