Most vannak bajban Orbánék: Alaposan helyretette az uniós biztos Navracsics Tibort, amiért félrebeszélt

Friss részleteket árult el a tárgyalásokról.

„Még mindig az alagútban vagyunk. De én optimista vagyok és mindig látom az alagút végét. Végülis ez nem egy hosszú alagút”

– ezzel a hasonlattal próbálta elmagyarázni Johannes Hahn költségvetési uniós biztos, hogy hol tartanak a tárgyalások Magyarországgal a felfüggesztett EU-s források kapcsán.

A politikus kedden a Népszava munkatársának úgy nyilatkozott, hogy még várják Orbán Viktorék korrupcióellenes intézkedéseit. Ráadásul azok a jogszabályok is váratnak magukra, amelyek garantálnák az Erasmus+ és a Horizon Europe támogatásait – a két oktatási program finanszírozását ugyanis decemberben felfüggesztette az Európai Bizottság a vagyonkezelő alapítványi kézbe adott hazai egyetemeknél. Jelenleg 21 magyarországi egyetemet érint az intézkedés.

Johannes Hahn megerősítette: ha határidőn belül nem sikerül megállapodni a Tempus Közalapítványnak – ők kezelik az uniós támogatásokat ebben az esetben – és az érintett egyetemeknek, akkor

ősztől sok diák és tanár esik el a részvételi lehetőségtől.

Navracsics Tibor múlt héten még úgy nyilatkozott, hogy nincsenek veszélyben az idei ösztöndíjak. A területfejlesztési miniszter szerint az összeférhetetlenség megszüntetéséről – amely feltétele az oktatási programok támogatásának – szóló tárgyalások azért nem haladnak, mert a bizottság egy hónapja nem reagál a legújabb hazai javaslatokra.

Hahn szerint azonban

a magyar csomagban nincs újdonság, így nehéz rá válaszolni.

Mint mondta, már tavasszal megkongatták a vészharangot, és már így is sok intézmény maradt ki az egyetemek közötti együttműködésből, a Marie Curie programból – doktori, posztdoktori képzés –, valamint a Horizon Europe kutatási projektekből.

Valódi Hírek