Mi történt? Nagy Mártonnak szegezett egy fontos kérdést a DK, amire Rétvári adott elképesztő választ

Valamiért csak a lényegre nem sikerült válaszolni.

Írásbeli kérdéssel fordult Arató Gergely augusztus 8-án Nagy Mártonhoz. A Demokratikus Koalíció politikusa arról érdeklődött, hogyan kapnak egészségügyi ellátást a vendégmunkások.

Továbbá azt is megkérdezte, milyen egészségügyi fejlesztéseket, valamint

hány orvos és szakdolgozó felvételét tervezi az Orbán-kormány, hogy ellássák a vendégmunkásokat.

Rétvári Bence szerdán küldött választ Aratónak. Válaszában nem a kérdésre felelt a Belügyminisztérium államtitkára, hanem arról írt, hogy szerinte 2010 előtt nem aggódtak ennyire a betegellátásért a most ellenzékben lévő politikusok, majd kórházbezárásokról és vizitdíjról beszélt, egyúttal gyurcsányozni kezdett. Úgy véli, ma sem lenne másként, ha például Márki-Zay Péter lenne a miniszterelnök.

Rétvári mondandója lényegére csak ezután tért rá. Mint írta, az egészségügyi ellátás igénybevétele, költségeinek finanszírozása az országban társadalombiztosítási rendszer keretében történik. Emlékeztetett, hogy a társadalombiztosítás az egyéni felelősség elve szerint kötelező részvételen és befizetéseken alapuló kockázatközösség.

Kifejtette: hazánkban azok a magyar állampolgárok és az országban munkát végző más természetes személyek jogosultak az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, akik Magyarországon biztosítottak, vagy arra más, a befizetési kötelezettségen alapuló jogcímen jogosultak.

Vagyis aki fizeti a járulékokat, annak jár az egészségügyi ellátás.

Rétvári végül ismét az egészségügyi rendszer helyreállításáról beszélt, amely véleménye szerint az Orbán-kormány érdeme. Annyit még hozzáfűzött, hogy az orvosok száma folyamatosan nő (?!) 2010 óta.

Márpedig a DK politikusának kérdése aktuális: az Eurostat friss jelentése szerint ugyanis a 100 ezer lakosra jutó szakemberek arányában a sor végén kullog Magyarország (329,8) Franciaországgal (318,3) és Belgiummal (324,8).

Továbbá a napokban kiderült, hogy közel 3000 háziorvos küldött levelet Pintér Sándornak: azt kérik a belügyminisztertől, hogy a mellettük dolgozó ápolók, körzeti nővérek béremelését szolgáló kormányzati támogatást, címkézve kizárólag bérre költhető összegként juttassák el a praxisoknak.

A praxisokkal kapcsolatban Takács Péter nemrég közölte, átszervezések lesznek, hogy magasabb színvonalú ellátást biztosítsanak a lakosságnak. Az egészségügyi államtitkár emellett azt is elárulta: szerintük luxus fenntartani egy praxist 150-200 főre.

Valódi Hírek