Ebből még csúnya balhé lesz: Pintér államtitkára olyat mondott, amitől elszakadhat a cérna a háziorvosoknál

Komoly átalakításokat terveznek.

Takács Péter volt a Portfolio interjúalanya a napokban: az egészségügyi államtitkár többek között a rendszer ellenőrzéséről is beszélt. Mint mondta, ennek „öntisztító sütőként” kellene működnie.

„Attól függően, hogy milyen témáról beszélünk, 1-3 évente legyen képes önmaga mérésére, az eredményekből tudjon következtetéseket levonni, majd saját maga változásokat generálni”

– fogalmazott Takács.

A politikus szerint az egyik legnagyobb gond, hogy

egy „szocialista, fejnehéz kórházi ellátórendszert” üzemeltetnek.

Meglátása szerint a modern egészségügyben több hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, szűrővizsgálatokra, valamint kizárólag azok a betegek kerülnek kórházba, akiknek tényleg ott a helyük. Hozzátette: napjainkra igaz, hogy a „betegek forgási sebessége felgyorsult”.

Az egészségügyi államtitkár szerint nem lesz szó kórházbezárásokról, de

átszervezések lesznek,

hogy a lakóhelyek közelében elérhető és magas színvonalú ellátást tudjanak biztosítani.

Kifejtette: a Magyar Orvosi Kamarával, az országos kollegiális vezető háziorvosokkal, a szakmai kollégium tagjaival, valamint gyakorló háziorvosokkal együtt dolgoznak azon, hogy áthangolják az alapellátás finanszírozását.

A háziorvosi körzethatárokkal kapcsolatban úgy fogalmazott:

„A mostani körzetstruktúra a 80-as, 90-es években alakult ki, miután a rendszerváltással felbomlottak a körzetek, az önkormányzatokhoz került a feladat, és minden önkormányzat saját körzetet szeretett volna.

Ez nyilván nem megy. Jelenleg is vannak 200-300 fős körzetecskék.

A betöltetlen körzetek 70 százaléka nem éri el a szakmai minimumnak kikiáltott 1200 főt. Reagálni kell az elmúlt évtizedek folyamataira.”

Hozzáfűzte, szerintük

luxus fenntartani egy praxist 150-200 főre.

Takács arra hivatkozott, hogy a finanszírozás területén sok igazságtalanságot fedeztek fel, így előfordul, hogy egy kisebb praxisban egy idősebb kolléga nyugdíjas asszisztenssel több pénzt kap, mint egy 2300 főt ellátó, frissen végzett szakorvos.

„A későbbiekben azt is szeretnénk, hogy az ellátandó lakosságszám jobban érvényesüljön a finanszírozásban. Lesznek olyan pici,

most még betöltött praxisok, ahol 300-400 ember van, ezeket nincs értelme fenntartani

havi 3,5-4 millió forintért. Ezeket 2028-ig szeretnénk kivezetni. Addigra kell olyan döntési helyzetbe hozni a kollégákat, hogy vagy vállal nagyobb területet, vagy ez a praxis meg fog szűnni”

– mondta az egészségügyi államtitkár.

Megjegyezte: a finanszírozási rendszer átalakításától azt is várják, hogy vonzóbb lesz a háziorvosi pálya a fiatalok számára, valamint a működés is kiszámíthatóbbá válik.

Valódi Hírek