Betelt a pohár: Több ezer orvos üzeni Pintér Sándornak, hogy elegük van az Orbán-kormány húzásaiból

Már nem hisznek nekik.

Pintér Sándor belügyminiszter csaknem háromezer háziorvos levelére számíthat szerdán, amelyben azt kérik, hogy a mellettük dolgozó ápolók, körzeti nővérek béremelésére szolgáló kormányzati támogatást, címkézve kizárólag bérre költhető összegként juttassák el a praxisoknak – írta a Népszava.

Levelük eljuttatását a belügyminiszter felé azért tartották szükségesnek, mert az erről szóló jogszabályrendelet alapján praxistámogatásként utalnák ezt a pénzt az orvosi vállalkozásoknak. Ezzel pedig az a probléma, hogy ebben a formában részben nem kötelező béremelésre fordítani az összeget, továbbá a praxisok bevétele ezzel a plusz összeggel akkorára nőhet, amellyel már

bekerülhetnek a helyi önkormányzati adó fizetési kötelezettség alá.

Az aláírásgyűjtési akciót Keczéry Attila zuglói háziorvos indította el, amellyel sikerült megszereznie a praxistulajdonos orvosok több mint harmadának (2067), és 620 asszisztens illetve körzeti ápoló támogatását. Az orvos a lapnak elmondta: azt szeretnék elérni, hogy az alapellátókat a kormányzattal történő egyeztetéseken képviselő kollegiális vezetők tolmácsolják az aláírók véleményét.

„Az a 2067 kolléga, aki aláírt, biztosan oda szeretné adni teljes összegben a 18 százalékot a munkatársainak. Azért is üdvös lenne, hogy célzottan kapják meg ezt az összeget a praxisok, mert akkor nincsen különösebb adóvonzata, és nem kérdés, hogy ez most akkor mire is van”

– mutatott rá, hozzátéve: eddig semmilyen jele nem volt annak, hogy elfogadnák a kérésüket.

Mint írták, az asszisztensek, a körzeti ápolók, a fogorvosok, vagy a háziorvosok bérezése egyéni alkuk mentén dől el: van, aki papíron csak minimálbért kap, mások megkapják az állami bértábla szerinti illetményüket, és vannak olyanok is, akiknek az orvos biztosítja a piaci bért.

A kormányzat most úgy döntött: a vállalkozási formában közellátást nyújtó háziorvosok, házi gyermekorvosok és alapellátó fogorvosok mellett dolgozó szakdolgozók, asszisztensek sem maradnak ki júliustól járó, 18 százalékos béremelésből. A mintegy 7-8 ezer szakdolgozót érintő emelés fedezetét ugyanakkor – jelezték – még nem utalták át.

Az egészségbiztosító várhatóan a szeptemberi praxisfinanszírozással küldi el júliusig visszamenőleg az összeget. A Belügyminisztérium honlapján közzétett jogszabálytervezet viszont

nem garantálja, hogy a célra szánt forrás valóban a szakdolgozói béremelést szolgálja.

Az érintettek aggodalmukat fejezték ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főosztályvezetőjének, Körösi Lászlónak a válaszlevele miatt is, amelyben a Házi Gyermekorvosok Egyesültének (HGYE) értelmezi az alapellátó praxisoknak szánt forráselosztásának részletszabályait.

Körösi László levelében azt írta:

„a vonatkozó jogszabály annyit mond ki, hogy a szakdolgozó bérének el kell érnie a szakdolgozókra vonatkozó bértábla »E« fizetési kategóriáját. Így ha az már jelenleg is eléri a 2023. július 1-től megemelt bérszintet, úgy

a további emelés nem indokolt.”

Valódi Hírek