Borul a bili: Kártyavárként omlik össze az Orbán-kormány politikája – özönlenek a vendégmunkások Magyarországra

Ebből baj lehet.

Azt követően, hogy az Orbán-kormány megkönnyítette a harmadik országbeliek – többnyire ázsiaiak – munkavállalását, úgy döntöttek arról is, hogy szeptembertől bővíteni fogják az idegenrendészetet, hogy ezekben az ügyekben gyorsabbá válhasson az ügyintézés.

A Népszava beszámolójában felidézte: miközben az Orbán-kormány még 2015-ben adófizetői milliárdokból hirdette, hogy „Ha Magyarországra jössz nem veheted el a magyarok munkáját”, most sorra hozza azokat az intézkedéseket, amelyekkel szélesre tárja a kaput a távol-keleti vendégmunkások előtt. Mindez feltehetően nem független a Kínával való szoros együttműködéstől, amely leginkább az akkumulátorgyárak Magyarországra telepítésében valósul meg.

Forrás: shelener2.blogspot.com

A közelmúltban fogadták el azt a novembertől hatályba lépő törvényt, amely könnyebbé teszi a vendégmunkások foglalkoztatását. A jogszabály szerint a vendégmunkások akár két éves tartózkodási engedélyhez is juthatnak. A vendégmunkások összevont munkavállalási és tartózkodási engedélyét az idegenrendészeti hatóság állítja ki.

A kormány most pedig szükségét érezte annak is, hogy hatékonyabbá tegye az idegenrendészetet. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében úgy alakítják át az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságot (OIF), hogy ott felgyorsítják majd a vendégmunkások ügyintézéseit.

Az Orbán Viktor által aláírt rendelet szerint szeptember elsejétől az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságon belül létrehoznak egy új Központi Regionális Igazgatóságot, amelynek feladata lesz, hogy az egyes, regionális idegenrendészeti igazgatóságok között szükség esetén elossza az ügyeket. A területet ismerők jelezték: az intézkedéssel a jelentős munkateher csökkentése, valamint

az ügyintézés felgyorsítása lehet a cél.

A lap kérdésekkel fordult az ügyben a kormányhoz és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósághoz is, hogy a változtatással kapcsolatban válaszokat kapjanak, ám mint írták, válaszukban csupán a jogszabályt idézték:

„A szervezeti struktúra módosítását az ügyteher hatékonyabb elosztásának és ezáltal a hatósági eljárások gyorsabb, gördülékenyebb intézésének igénye indokolta.”

Hangsúlyozták, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján már most is jól látható, hogy

folyamatosan növekszik a Magyarországra érkező külföldi vendégmunkások száma

és a kínai akkumulátorgyárak megépülésével a kormányzat még nagyobb tömegekkel kalkulál.

A KSH szerint idén tavasszal már 81 ezer külföldi dolgozott Magyarországon, és munkaerőkölcsönzők szerint

havonta 800-1000 fővel nő ez a szám.

A korábbi évekhez képest az itt tartózkodók között egy év alatt

  • a duplájára nőtt az ázsiaiak,
  • ezen belül is a mongolok,
  • vietnámiak
  • és – fogalmaz a statisztika – az „egyéb ázsiaiak” – például filippínók, malájok, indonézek – aránya – ismertették.

A napi.hu információi szerint a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban már július óta egyeztetnek a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel a vendégmunkás-törvény végrehajtásáról és várhatóan augusztus végére közölnek konkrét számokat is a vendégmunkásokról. A portál egyébként azt is jelezte, hogy Nagy Márton tárcájánál is tisztában vannak azzal a veszéllyel, hogy az itt működő cégek esetleg

harmadik országból érkezőkre cserélhetik le a magyar munkavállalóikat.

Kapcsolódó:

Kitört a botrány Hajdúszoboszlón: Rettegnek az emberek az ázsiai vendégmunkásoktól, a polgármester aggódik a városért

Kitört a botrány Agárdon: Kőkemény üzenetet küldtek az Orbán-kormánynak a vendégmunkások miatt (+videó)

Itt van Orbánék újabb stiklije: Eddig ellenük hergelték az embereket, most Magyarországra hozzák őket

Lehull a lepel Orbánék újabb tervéről: Kiderült, miért kell nekik tízezer vendégmunkás a Fülöp-szigetekről

https://nyugatifeny.hu/2023/06/21/kiderult-tizezer-filippino-vendegmunkas-fog-erkezni-magyarorszagra-video

Valódi Hírek