Hiába „spórolnak” az oktatáson és a vasútvonalak bezárásával Orbánék, kiderült mire tapsolják el a közpénzmilliárdokat

109 milliárddal költöttek többet erre.

Az első félévben 159 milliárd forintot fizetett ki a kormány állami beruházásokra, ebből pedig úgy tűnik, van „eredménye” a tavaly májusban elrendelt beruházási stopnak, hiszen ez a tavalyi összeg alig tizedeírta a Népszava.

Ugyanakkor felhívták rá a figyelmet, a folytatást tekintve már várhatóan nem lesz ekkora a spórolási kedv: a parlament 580 milliárd forintnyi beruházást engedélyezett idén a kormánynak, ám az saját hatáskörben már most 109 milliárd forinttal megemelte az előirányzatot, így változott a terv,

idén már 689 milliárd forintot fizetnek ki.

A beruházási stop elrendelésekor a kormányzat éppen azokat a projekteket fújta le, amelyek még az indulásuk előtti fázisban voltak, nem pedig azokat, amelyekre egyébként sincs semmi szüksége nincs az adófizetőknek. Kiemelték: miközben az Orbán-kormány több tucat iskolafelújítást húzott le a listáról,

a közpénzmilliárdokat felemésztő gigantikus sportberuházások továbbra is maradtak.

Az első félévben kifizetett 159 milliárdból csaknem minden második forintot közútfejlesztésre fizettek ki, a teljesítésen pedig alig látni a spórolási szándékot: az idén 353 milliárd forintot fordítanak erre a célra. A vasúti fejlesztések tekintetében szintén sajátos helyzet alakult ki: idén mindössze 41 milliárd forintért épülhet vasút, viszont ebből az összegből csak 1,5 milliárdot fizettek ki az első félévben.

A Népszava hangsúlyozta: hatalmas igény lenne a közoktatás fejlesztésére, azonban – mint az adatokból kiderült – ez meglehetősen költséges dolog. Csak Dunakeszin a különféle oktatási intézmények fejlesztésére idén 25 milliárd forintot szánnak. Budapesten még egy jelentősebb gimnáziumfejlesztés is zajlik, a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium felújítása. Csak ez az egy projekt 12,8 milliárd forintot igényel.

Mindennek ellenére az Orbán-kormány több tucat iskola felújítását állította le forráshiány miatt,

  • viszont a Kovács Katalin Kaja-Kenu Akadémiára várhatóan az idén is jutni fog „csekély” 18,7 milliárd forint,
  • közben pedig a Budapesti Honvéd Sportegyesület öltözői is épülnek,
  • a Geszti Tisza-kastély is megújul,
  • továbbá a kézilabda munkacsarnokok építése is tovább folytatódik a költségvetés terhére.

Az atlétikai stadion befejezésére az idén még 53 milliárd forintot szántak, amely összeg a bő 260 milliárdos költség ötöde.

Forrás: népszava.hu

Valódi Hírek