Óriási stikli: Kiderült, miért tűntek el Mészáros Lőrinc és a fideszes milliárdosok nevei egy hatósági adatbázisból

Meglepő válasz érkezett.

Korábban megírtuk, hogy törölték a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatbázisból a magántőkealapok tulajdonosait. Így pedig az év elején a „magántőkealap” keresőszóra még 37 találatot listázó NAV adatbázisa, júliusra lenullázódott. Most a Telex arról írt, hogy Fónagy János gazdaságfejlesztési államtitkár válaszolt arra a kérdésre, miért törölték a NAV adatbázisából a sok esetben százmilliárdos vagyonokat rejtő magántőkealapok tulajdonosait.

A Direkt36 oknyomozó portál még július végén számos kormányközeli oligarchát azonosított be a magántőkealapok mögött: feltűnt például Száraz István, Szíjj László, Mészáros Lőrinc, Hernádi Zsolt vagy Jászai Gellért neve is. A lap cikkének megjelenése után Ungár Péter LMP-s politikus érdeklődött az ügyben Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternél írásbeli kérdésében.

Fónagy János államtitkár a kérdésre válaszolva azt írta: azért törölték a tulajdonosok neveit az adatbázisból, mert azoknak amúgy sem kellett volna ott lenniük, mivel – indokolta – ezek nem esnek a vonatkozó törvény hatálya alá. Fónagy azt is írta, a NAV 2021 óta üzemelő tényleges tulajdonosi adatbázisának működését a 2021. évi XLIII. törvény szabályozza. Ez alapján harmadik személyek továbbra is kaphatnak tájékoztatást társaságok vagy egyesületek tényleges tulajdonosairól, azonban – közölte –

a magántőkealapok jelenleg nem tartoznak a törvény hatálya alá.

Az államtitkár egyébként azt is írta válaszában, hogy szerinte a „nyilvántartás jelenleg is elérhető, és a jogszabályi előírásoknak megfelelően működik”.

A portál már korábban is jelezte, hogy azért bukkanhattak fel a magántőkealapok tulajdonosainak nevei az adatbázisban, mert az még friss, valamint az erre vonatkozó jogi szabályozás nem pontosan átlátható, ezért nem egyértelmű, hogy az adatbázisban milyen adatoknak kell szerepelniük.

Az államtitkár válaszából kiderült, a Gazdaságfejlesztési Minisztériumnak mára sikerült megtalálnia, hogy mi lehet a ködösen megfogalmazott törvény megfelelő értelmezése. A Direkt36 cikkében ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy Szabó Gábor – egy luxemburgi és angliai alapkezelők compliance managereként (a cég jogi és etikai követelményeit biztosító vezetőként) dolgozó szakértő – szerint

a magyar jogalkotó mulasztása lehet, hogy a törvényben nem tette egyértelművé, a magántőkealapokra milyen törvények vonatkoznak.

Szabó Gábor hangsúlyozta: az EU pénzmosás elleni irányelvei alapján biztos, hogy a szabályoknak a magántőkealapokra is egyértelműen vonatkozniuk kellene.

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/07/25/oriasi-botrany-hirtelen-eltunt-meszaros-lorincek-neve-egy-fontos-helyrol-miutan-lebuktattak-oket

Valódi Hírek