Nincs vége az őrületnek: Újabb botrányos tények derültek ki az iváncsai akkumulátorgyár építkezéséről

Saját maguk ellen kezdeményeztek csődeljárást.

Mint ismert, a dél-koreai SK Innovation 700 milliárd forintból, 80 milliárdos állami támogatással épít akkumulátorgyárat Iváncsán. Hónapok óta arról szólnak a sajtóhírek, hogy az alvállalkozók közül többen nem kapták meg a pénzüket, emiatt pedig egyszer még a munkálatokat is leállították.

Most egy dél-koreai alvállalkozó számolt be a Telexnek arról, miként megy csődbe a cége azért, mert jóhiszeműen próbáltak dolgozni az SK-nál.

Jang Su Won elmondta, külföldön talált egy olyan lehetőséget, amiért Dél-Koreából megérte neki elköltözni, ugyanis 2019-ben bővítették a gödi Samsung-gyárat, a koreai cég pedig koreai alvállalkozóra akarta bízni az újonnan felhúzott üzemek fűtési, hűtési és szellőztetőrendszerének kivitelezését. Jang pedig megkapta az üzletet, Magyarországra jött, és egy üzlettársával közösen megalapították a The Duct Kft.-t, amely részt is vett a gödi üzem bővítésében.

A cégnek akkor szántak nagyobb szerepet a beruházással kapcsolatban, amikor a szintén dél-koreai SK akkumulátorgyár bejelentette: Iváncsán fogja megépíteni második magyarországi gyárát. A csővezeték- és szellőztetőrendszer cseréjére pedig a The Duct Kft.-t találták a legalkalmasabbnak. A Duct 2022 elején kezdett el dolgozni a projekten, azonban a február 24-én kitört az orosz–ukrán háború miatt a szellőzőrendszerekhez szükséges feldolgozott fém ára néhány nap alatt drasztikusan megemelkedett.

Az építőipari szabályozások értelmében az SK és a Duct közötti szerződésben is volt egy olyan kitétel, amely szerint vészhelyzet (ilyen például a háború) esetében az alvállalkozó mentesül a vállalt munkák alól,

vagy újra kell tárgyalni a szerződést.

A férfi közölte, hogy 2022 márciusában megkereste az SK-t, tárgyalják újra a szerződésben foglalt árat. Akkor a gyár képviselői elismerték, hogy a háború vis maior helyzetet jelent, és szóban ígéretet is tettek, hogy a módosult alapanyagárakkal újraszámolják a kialkudott árat.

Jang elmondta: abban egyeztek meg, hogy kiszámolja, pontosan mennyi volt a drágulás mértéke, a számításait pedig elküldi a vállalatnak. A férfi azt állítja, hiába küldte el az adatokat a cégnek, tőlük nem kaptak választ az ügyben. Mindennek ellenére Jangban nem merült fel, hogy az együttműködés nem lesz korrekt, mert az SK Korea egyik legnagyobb vállalata, az iváncsai gyár pedig az egyik kiemelt projektjük, amelyet az Orbán-kormány rengeteg pénzzel meg is támogatott.

Hónapok óta tartó eredménytelen levelezés után a férfi arra jutott, hogy

nem akarják átvállalni a háború miatti alapanyagár-növekedést.

Jang ügyvédje közölte, még ha nem is volt írásos szerződésmódosítás, a körülmények alapján minden bíróság nekik adna igazat.

Az ügyben további érdekesség: a szerződésben az áll, hogy ugyan az ügyre a magyar törvények vonatkoznak, ám a per során egy szingapúri bíróságnak kell döntést hoznia.

Vagyis amennyiben a férfi beperelné az SK-t, akkor találni kellene egy magyar jogot alkalmazni képes szingapúri bíróságot, majd Jangnak és a cége alkalmazottainak kellene Szingapúrba járni tanúskodni. Ha pedig mégsem tudnák bizonyítani az igazukat, akkor

nekik kellene fizetni

az egész szingapúri perköltséget.

A szövevényes ügyleten a The Duct Kft. 30 százalék veszteséget termelt, amelyből 20 százalékot ki tudtak fizetni korábbi tartalékaikból, 10-et viszont nem. Mint írták, a magyar alvállalkozók végrehajtást indítottak a Duct ellen, amely pénz hiányában nem tudott fizetni. Ezért július 18-án

csődeljárást kezdeményeztek saját maguk ellen.

A férfi közölte, azért fordult a sajtóhoz, mert így akarja felhívni a figyelmet az akkumulátorgyár építkezésénél tapasztalt megdöbbentő viszonyokra.

Valódi Hírek