Lehull a lepel: Orbán mindenkit átvert a „trükkös” tusványosi beszédével

Saját közönségét is palira vette a kormányfő.

Érdekes dolgok derültek ki Orbán Viktor tusványosi beszédéről, ugyanis a kormányfő szónoklatából újfent kimaradt, hogy tavaly augusztus óta töredékükre estek a tőzsdei energiaárak.

A Népszava arról írt, hogy Orbán idei tusványosi beszédében szokatlanul keveset foglalkozott az energetikai kérdésekkel. A miniszterelnök a „rezsicsökkentés” szót ki sem ejtette a száján. A lap arra hívta fel a figyelmet, hogy az Orbán által említett erre vonatkozó adatok egy része szokás szerint

valótlan információkat tartalmazott.

A kormányfő úgy látja például „energiaipari függőségünket terv szerint csökkentjük; most 28 százalékon vagyunk”. Ezzel szemben a KSH adata szerint Magyarország energiabehozatali aránya 2021-ben 54 százalékon állt. Ezen belül pedig a hazai olaj- és gázfelhasználás mintegy négyötöde szintén orosz importból származik.

Jelezték, persze lehetne mondani, hogy Orbán kormányfő itt a villamosenergia-behozatal arányára utalt. Ugyanakkor a hazai áramhálózat egyensúlyáért felelős, állami Mavir közel két hete frissített adatsora szerint 19-től 34 százalékig terjedő sávban változó adat júniusban 24 százalék volt.

Orbán viszont a kapcsolódó adatok közül, a legkedvezőbbet említette – tévesen – így megkerülve a orosz energiafüggőségünk kérdését.

A kormányfő energiarendszer jövőjével kapcsolatos fejtegetései szintén kifogásolhatók. Orbán Paks 2-re és a napelemekre hivatkozva ismét előállt a villamosenergia-behozatal 2030-as megszüntetésének tervével. Pedig – saját energiaminiszteréhez hasonlóan – maga sem lehet biztos abban, hogy a világszintű oroszellenes kereskedelmi korlátozások közepette, nem kevéssé pedig Moszkva hozzáállása miatt, 2030-ra Paks 2 üzembe áll – hívták fel a figyelmet.

Az Európa-rekorder magyar inflációs mutatót pedig Orbán azzal indokolta, hogy míg az EU az „orosz háború” előtt 300 milliárd eurót fizetett az oroszoknak az olajért és a gázért, ez az összeg tavaly 653 milliárd euróra ugrott. Ugyanakkor a Bruegel szakintézet márciusi elemzése szerint az olajért 2022-ben 83 milliárd, a gázért pedig 53 milliárd

vagyis összesen 136 milliárdeurót fizetett az EU Moszkvának.

A kormányfő arról sem tett említést beszédében, hogy tavaly úgy nőtt az orosz energiaszámla, hogy az uniós gázcsapok többségét Putyin elnök elzárta, az olaj és termékei behozatalát pedig az EU betiltotta. Mint írták, a visszaeső mennyiség mellett is megugró számla hátterében pedig az – elsősorban Putyin által felvert – tőzsdei árak állnak. Orbán előadásból az energiatőzsdék tavaly augusztus óta tartó, folyamatos esése szintén kimaradt.

Valódi Hírek