Most érkezett: Elkezdődött Orbánék erdélyi fesztiválja – itt vannak a részletek

Sorra érkeznek a miniszterek.

Ismét megrendezik 2023. július 18–23. között immáron a XXXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort. A rendezvényen miniszterek, államtitkárok, valamint ellenzéki politikusok is részt vesznek. A szokásoknak megfelelően pedig Orbán Viktor miniszterelnök is szónokolni fog Tusnádfürdőn.

A 32. Tusványos programjáról Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, a szabadegyetem alapítója július eleji sajtótájékoztatóján árul el részleteket. Elmondta, harminc sátorban mintegy ötszáz program vár a látogatókra, ezer előadóra és nyolcvanezer résztvevőre számítanak.

„Abban bízunk, hogy kormányülést is tudnánk tartani, ha akarnánk, mert legalább nyolc miniszter ígérte részvételét, valamint tucatnyi államtitkár”

– mondta a kormánypárti a politikus.

Németh elmondása szerint Orbán és Tőkés László szombati nagyszínpadi fórumán kiemelten megjelenik majd „a béke ideje tematika”.

A politikus elárulta, ez lesz az idei tábor mottója is:

„A béke ideje.”

Kifejtette: azért esett erre a választásuk, mert rendkívül sűrű volt az élet az elmúlt egy évben, ezt leginkább a háború szóval lehet jellemezni, „úgy gondoljuk, hogy több értelemben is szükségünk van a békességre”. Hozzátette: nagy hangsúlyt helyeznek a nyitottságra, a sokszínűségre (?), esténként koncerteket tartanak, a rock és a pop mellett pedig népzenei repertoárral is készülnek.

A kormánypárti politikusok „nagyívű” előadásai mellett ellenzéki szereplők is megjelennek majd az eseményen. A pártközi vitafórum résztvevői: Kocsis Máté (Fidesz), Molnár Zsolt (MSZP), Kanász-Nagy Máté (LMP), Brenner Koloman (Jobbik), Nacsa Lőrinc (KDNP).

Csütörtökön tart előadást Navracsics Tibor, aki „Az egyetemek szerepe a területfejlesztésben” című kerekasztalon vesz részt.

Szintén csütörtökön pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ül majd egy asztalhoz Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével.

A színpadra lép majd Lantos Csaba energiaügyi miniszter is Menczer Tamás kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkárral, Németh Szilárd rezsicsökkentési kormánybiztossal, Horváth József nyugállományú vezérőrnaggyal, biztonságpolitikai tanácsadóval, valamint Hortay Olivérrel, aki üzletágvezető a Századvég Konjunktúrakutatónál. A téma pedig a „nemzetbiztonság, energiabiztonság és rezsibiztonság” lesz.

Orbán Viktor doktor miniszterelnök szombaton 10:30-tól tartja majd idei beszédét.

Emlékezetes, hogy Orbán 2022-es tusványosi „kevert fajú” szónoklata óriási botrányt kavart, izgatottan várjuk, az idei évben mivel rukkol elő a kormányfő.

(index.hu nyomán)

Valódi Hírek