FRISS: Az MTA keményen reagált Orbán náci beszédére

Tovább dagad a botrány.

Bár Orbán Viktor neve és a tusnádfürdői beszéd konkrét említése nélkül, ám kétségkívül arra utalva fogadott el éles állásfoglalást a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége. A miniszterelnök iránymutatásában a „fajok keveredésének” elutasításáról beszélt, amelyre az Akadémia csütörtökön úgy reagált:

a ma élő emberek egyetlen fajhoz a Homo sapienshez tartoznak,

amelynek tagjai eltérnek egymástól például bőrszín, testalkat, arcberendezés szerint.

Ezt követően leírták,

„az emberi rasszok egyike sem magasabb vagy alacsonyabb rendű a másiknál,

keveredésük pedig egyidejű az emberiség történelmével, és »e folyamat bármilyen korlátozása vagy megbélyegzése összeegyeztethetetlen az egyetemes emberi kultúrával, a humanizmussal, a kereszténységgel és az emberi jogokkal«”.

Ezután burkoltan reagáltak Orbán védekezésére, miszerint ő a kultúrákra és nem fajokra gondolt. Az MTA elnöksége leírta,„egy-egy kultúrát különböző embercsoportok hozhatnak létre, amelyek jellemzően nem rassz szerint, hanem földrajzi elhelyezkedésükben, történelmükben, nyelvükben vagy nemzeti identitásukban különböznek”.

Az Akadémia szerint a kulturális keveredés gyarapodás, de feszültség forrása is lehet, ezért a politika és a társadalom dolga, hogy az önazonosság és a sokszínűség megtartása mellett, az ellentéteket elkerülve segítsék a nemzeteket és az emberiséget. Mint írják, „olykor igen keserűen megszerzett történelmi tapasztalatok arra tanítanak, hogy

óvakodjunk a túlegyszerűsített válaszoktól”.

A közlemény az állásfoglalás mellett Szent István király Imre herceghez intézett intelmeiből idézi az alábbi sorokat:

„Mert amiként különb-különb tájakról és tartományokból jönnek a vendégek, / úgy különb-különb nyelvet és szokást, / különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal, / s mindez az országot díszíti, az udvar fényét emeli…”.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek