Csattant a pofon: Durván nekimentek a zenészek Orbán emberének

Érthető, hogy miért tiltakoznak ellene.

Beszámoltunk, hogy az Orbán-kormány területfejlesztési minisztere Navracsis Tibor arról beszélt, hogy talán már a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem is megérett a modellváltásra.

Sőt legutóbb nagyon felháborodtak a zenészek, ugyanis szerintük a kormány olyan rektori pályázatot írt ki, ami meggátolná, hogy szabadon megválasszák a Zeneakadémia új vezetőjét.

Talán az érthető, hogy a művészek miért nem örülnének egy Fidesz-közeli „nagyon magas kompetenciákkal bíró” rektornak.

Orbánék terve után a Zeneakadémia vezetői (tanszékvezetők, szenátusi tagok) egy határozott üzenetet fogalmaztak Csák János kulturális és innovációs miniszternek, amiben kiemelték, kiállnak az Egyetem demokratikus működése mellett.

„Tiltakozunk a fenntartó Minisztérium által megfogalmazott, súlyosan diszkriminatív rektori pályázati kiírás ellen, amely elzárja a pályázás lehetőségétől az Egyetem oktatóinak jelentős részét: a zeneszerzés, zenetudományi, egyházzenei, zeneelméleti, zenepedagógiai, jazz és népzene szakirányok oktatóit.

Egyes sajtócikkekben megjelent valótlan állítások miatt hangsúlyozzuk, hogy oktatóink egységesen kiállnak az Egyetem autonómiája demokratikusan megválasztott képviselői, a tanszékvezetők és elsősorban az Egyetemi Szenátus mellett”

– áll a levélben.

A levél aláírói között olyan hírek művészeket találhatunk, mint Friedrich Károly jazzharsonaművész, Herczku Ágnes és Bognár Szilvia népi énekművészek, sőt a levél támogatói között szerepel Dr. Binder Károly jazz-zongoraművész, zeneszerző, egyetemi tanár is.

A teljes lista, tehát a 171 oktató közös nyilatkozata >>ITT<< érhető el.

(Kiemelt képünkön Csák János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium tárcavezetője szerepel)

Valódi Hírek