Váratlan bejelentés: 560 millió forintból újít fel egy egyetemet az Orbán-kormány, de valami nem stimmel

Romániában.

560 millió forint adófizetői pénzből támogatja a magyar kormány a kolozsvári egyetem felújítását

A magyar kormánynak az a feladata, hogy segítse a fiatalokat a Kárpát-medencében, hogy olyan jövőjük legyen, amire bizton támaszkodhat a nemzet; ezért

a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) újabb belvárosi ingatlanának felújítását támogatja 560 millió forinttal Kolozsváron (!)

– jelentette be Hankó Balázs kulturális és „innovációs” miniszter pénteken az erdélyi városban.

Hankó Balázs árulta el, hogy mi a magyar kormány feladata „igazából”

„Nekünk az a feladatunk, a küldetésünk, hogy a magyar fiatalok a Kárpát-medencében egyszerre legyenek versenyképesek és őrizzék meg a magyar identitásunkat”

– hangoztatta Hankó Balázs a Jókai (románul Napoca) utca 5. szám alatti ingatlan udvarán.

Megköszönte a Sapientia Alapítvány és egyetem képviselőinek, hogy „értékálló, értékőrző és értékteremtő” munkát végeznek, amely „egyszerre figyel a versenyképességre és az identitás megőrzésére”.

A miniszter szerint a cél, hogy a Kárpát-medencei magyar fiatalok „kiváló magyarok legyenek” – mondta –, mert szerinte „általuk biztosított a jövő még sok száz, sok ezer évig, ehhez pedig a szülőföldjükön kell megerősíteni őket”.

Nekik kellenek is „ilyen szigetek, területek, várak”

Kató Béla erdélyi református püspök, a Sapientia Alapítvány elnöke azt mondta: a kolozsvári, erdélyi magyarság csak az intézményeiben maradhat meg.

„Tehát nekünk kellenek ilyen szigetek, területek, várak (…), ahol önmagunk lehetünk”

– jelentette ki.

Emlékeztetett: az egyetem Marosvásárhelytől eltérően Kolozsváron nem tudott egyetlen helyen egyetemi campust alapítani, így a belvárosban vásárolt meg több ingatlant. Hozzátette: a magyar közösség „otthon van” ezekben, együtt azokkal, akik ugyanazt a nyelvet beszélik, kultúrát képviselik.

„Egy párhuzamos társadalmat is építünk, amelyik azonban nem egy elzárt gettó, hanem mindegyik épületen van kapu, ezen is. Ki és be lehet járni rajta”

– magyarázta a püspök.

Azt is mondta: a gyakori váddal ellentétben „nem a budapesti politika akarja megvenni, befolyásolni, irányítani” az erdélyi magyarok életét, hanem az erdélyi magyar közösségnek vannak céljai, tervei, programja, és

ehhez kéri a magyar kormány támogatását.

Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora elmondta: az ingatlant 2021-ben vásárolta meg a Sapientia Alapítvány a magyar kormány támogatásával, és önerőből tataroztatta a főhomlokzatát, hajtott végre javításokat rajta.

(MTI nyomán)

Valódi Hírek