Bedobta a törölközőt Navracsics: Elárulta, ki a hibás mindenért

Kijött a sodrából a miniszter.

Fiala János Keljfeljancsi elnevezésű rádióműsorában adott interjút Navracsics Tibor — vette észre a beszélgetést a Népszava.

A területfejlesztésért és az európai uniós pénzek hazahozataláért felelős miniszter a héten több műsorban is vendégeskedett, a Partizánban például többek között arról beszélt, hogy „ha neki felróható okból nem jön létre a megállapodás az Erasmus-pénzekről,

lemond”.

Fiala műsorában ennél már derűlátóbban nyilatkozott a politikus, és védelmében vette az egyetemek „modellváltását” is.

„Ez egy sikeres modellváltás volt, az eredmények egyértelműen igazolják”

— jelentette ki Navracsics, aki azonban elismerte: az elején benne több kétség volt, mint ami igazolódott.

Navracsics, aki nem mellesleg a Pannon Egyetem kuratóriumi elnöki székét is elfoglalja, hozzátette: sokasodnak az érvek az ELTE, a Műegyetem, a Képzőművészeti vagy a Zeneakadémia számára is,

hogy csatlakozzanak a modellváltó intézményekhez.

„Nem biztos, hogy mindegyiknek lenne értelme, de tudom, hogy fontolgatják az alapítványi átalakulást”

— jelezte.

Megjegyezte: mindezt azért, mert sokkal több forrást kaptak az utóbbi időben, mint a magyar felsőoktatás 1990 óta bármikor.

Navracsics ugyanakkor elismerte, hogy az ELTE „fideszes machinációktól” tartva utasította el a lehetőséget a vagyonkezelő alapítványi formában történő működésre.

Navracsics a beszélgetés tetőpontján indulatosan kelt ki magából az Erasmus-botránnyal kapcsolatban és a vagyonkezelő alapítványokról szóló cikkek ellen is, amelyek azt írták, hogy politikai befolyás érvényesül a kuratóriumokban.

Navracsics külön kiemelte a botrányt nyilvánosságra hozó Népszavát. Ugyanis a miniszter a lapot tette felelőssé, hogy

160-180 ezer diák nem kap támogatást.

Ezt követően Navracsics azt is nehezményezte, hogy az Európai Bizottság a hvg.hu háttéranyagait és a Helsinki Bizottság hivatkozásait is használta.

Navracsics arra nem reagált, hogy egyáltalán mi szükség van miniszterek, mint ő vagy egy korábbi tárcavezető, Palkovics László egyetemi pozícióira, viszont szerinte nem lehet a „belművészeti” konfliktusnak megfeleltetni a többi húsz, „alapítványi formát választó” egyetem vezetőjének a nyilatkozatait.

Navracsics még ennél is tovább ment, amikor hőbörögve „felbujtóként” írta le a Népszavát és az egyetemekkel foglalkozó cikkeket.

„A Helsinki Bizottság és más civil szervezetek ez alapján »jelentik fel« a magyar felsőoktatást, emiatt most körülbelül 160-180 ezer egyetemistát akarnak kizárni az Erasmusból”

— háborgott Navracsics.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

(nepszava.hu / KeljFelJancsi/Youtube nyomán)

Valódi Hírek