Mi történik? Visszatáncolhat a minisztérium Csák János súlyos tervétől

Pedig Csák János nagyon büszke volt a tervezetre.

Lekerül a napirendről az új kulturális törvénytervezet, amelyet Csák János immár volt kulturális és innovációs miniszter regnálása legfontosabb eredményének tartott – értesült róla az Index.

A Nemzeti Kulturális Tanács július 17-én, szerdán ülésezett. A tanácskozást Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és egyben a Nemzeti Kulturális Tanács elnöke vezette. Hankó Balázs, a leköszönt Csák utódja is részt vett az egyeztetésen, három kérdéssel fordult a jelenlévő vezetőkhöz.

  • Mire büszkék az elmúlt időszakból?
  • Milyen kihívásokkal küzdenek jelenleg?
  • Milyen távlatos célkitűzéseik vannak?

A tárcavezető arra kérte az intézményvezetőket, hogy augusztus közepéig dolgozzák ki, milyen stratégiai törvényi szabályozást tartanának jónak a saját területüket tekintve – részletezte a ülésen elhangzottakat a hírportál. Forrásai szerint Csák tervezete, amelyre nagyon büszke volt a lemondott miniszter, egyelőre lekerül a napirendről, azzal ugyanis az érintett intézmények vezetői közül sokan nem értenek egyet.

A tervezetről

Áprilisban írtunk arról, hogy nyilvánosságra került egy előterjesztés, amely szerint a kormányzat totális központosítást hajtana végre a kultúra területén. A közelmúltban szivárgott ki egy átfogó kulturális törvény tervezete, amely a kulturális intézményeket veszi célba. Csák János akkor úgy nyilatkozott, valóban dolgoznak az új kulturális törvényen, ám „hamis állítás”-nak nevezte a színházak és zenekarok központosításáról szóló értesüléseket.

A kiszivárgott előterjesztésben foglaltak azonban cáfolták Csák mondandóját, sőt, megerősítették a központosításra vonatkozó kormányzati törekvéseket.

Kapcsolódó: Érik a gigabotrány: Retteghetnek az intézmények, az Orbán-kormány elindította a totális leszámolást

Csák János lemondásáról

A júniusi választások másnapján érkezett a hír, miszerint Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter benyújtotta a lemondását. Azzal magyarázta a döntését, hogy ő a rábízott feladatokat 4 év helyett 2 év alatt teljesítette (sic!), így inkább átadná a stafétát egy fiatalabb politikusnak.

Gyorsan kiderült, ki lesz az utódja. Hankó Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztériumban 2022 nyarától felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárként, 2022 decemberétől pedig 4 terület, a felsőoktatás, szakképzés, felnőttképzés, innováció államtitkáraként végezte feladatait.

Kapcsolódó:

Mi történik? Alig jelentette be a lemondását Csák János, máris mikrofon elé pattant az utódja

Valódi Hírek